XC70 på export – som polisbil

MOTOR

Volvos kombi allt mer populär utomlands

1 av 2

Tidigare i höstas skrev vi att svenska polisen har XC70 som solklar favorit.

Modellen har visat sig extremt framgångsrik och får nu internationell uppmärksamhet. Och Volvo gnuggar händerna.

Det är amerikanska motortidningen Autoweek som rapporterar att Volvo höjer sina ambitioner för XC70 i Europa och i övriga världen.

När svenska polisen utsåg XC70 D5 AWD till sin favorit väckte det förvåning i USA, där bilen främst betraktas som en bil för hundägare och och förortsfamiljer.

Ett antal polismyndigheter i USA har tidigare köpt Volvo, men då har det handlat om den betydligt större stadsjeepen XC90.

Men Volvo går på offensiven, samtidigt som XC70 väcker mer och mer uppskattning i Belgien, Nederländerna, Schweiz och Storbritannien.

"Den bästa bil vi gjort"

För polisen har Volvo modifierat XC70 med styvare stötdämpning och fjädring eftersom polisbilarna tack vare all utrustning väger ganska mycket och ska klara av både att köra snabbt och kunna stöta i en och annan trottoarkant.

– Den svenska polisens vagnpark har några av de högsta kraven i världen, säger Ulf Rydne på Volvos avdelning för specialfordon till Autoweek.

– Volvo XC70 D5 AWD är den bästa polisbil vi någonsin gjort och vi ser en klar möjlighet att öka försäljningen på flera marknader. Både marknader där vi redan finns och helt nya marknader, säger Ulf Rydne.

Volvo säljer mellan 500 och 600 polisbilar varje år och enligt Autoweek är Volvo en av få biltillverkare världen över som gör en specialversion för polisiärt bruk.

Acceleration viktig i USA

– Vi utvecklar våra bilar tillsammans med den svenska polisen för att få fram en bil som är trygg och inte bjuder på obehagliga överaskningar, trots de tuffa påfrestningar som bilarna utsätts för. Vi har en unik insikt i vilka krav som ställs på en polisbil, säger Rydne.

Amerikanska Autoweek verkar lite förvånade över att Volvo och europeiska polismyndigheter prioriterar fyrhjulsdrift, komfort och mångsidighet framför en blixtrande acceleration men är också imponerade över att europeisk polis går mot en utvändig design som prioriterar synlighet och säkerhet i motsats till de dämpade färger som amerikanska polisbilar målas i. Däremot räknar de inte med att se polismålade bilar från Volvo på amerikansk väg inom en snar framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar