Så väljer du rätt mc-försäkring

Priset varierar kraftigt när du ska försäkra motorcykeln.
Priset varierar kraftigt när du ska försäkra motorcykeln.

Planerar du att köpa en motorcykel i vår? Glöm inte bort att kolla mc-försäkringen. Det kan skilja många tusenlappar mellan olika bolag.

– Det är enorma skillnader, säger Maria Nordqvist på Sveriges Motorcyklister.

Motorcykelsäsongen har dragit igång på allvar och i takt med att temperaturerna stiger rullar fler och fler hojar ut på vägarna.

Men det gäller att kolla försäkringen om du köpt eller planerar köpa en mc. Både vad försäkringen täcker, och vad priset landar på. Det kan skilja många tusenlappar om året i premie.

– Ring runt till bolagen och jämför. Skillnaderna är enorma, säger Maria Nordqvist på organisationen Sveriges Motorcyklister.

”Teckna mc-försäkring samtidigt som köpet”

Alla som kör motorcykel måste teckna en trafikförsäkring som ersätter alla personskador och sakskador du vållat med motorcykeln.

– Det är väldigt viktigt att du gör det samtidigt som köpet. Annars får man automatiskt betala 137 kronor om dagen till trafiksäkerhetsföreningen, säger Maria Nordqvist.

Nästa steg är att ta ställning till om du vill teckna halv- och helförsäkring. Halvförsäkring innehåller trafik-, stöld-, brand-, glas-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring. Helförsäkringen ger dessutom ersättning för skador på din motorcykel.

– Om du köper en ny och fin motorcykel tycker jag att man självklart ska teckna helförsäkring. En halvförsäkring kan vara värt att ha oavsett tycker jag, då det inte blir så mycket dyrare än att bara ha en trafikförsäkring. Särskilt om du bor i storstad där stöldrisken är större, säger Maria Nordqvist.

Kolla begränsningarna

Hon uppmanar också att hålla utkik efter eventuella begränsningar i försäkringarna.

– Vissa kräver till exempel att du ska ha motorcykeln stående i garage, andra att man måste köra med skyddsutrustning.

Du ställs också inför valet att teckna en helårsförsäkring, eller en som du kan aktivera de perioder du tänker köra.

– En årsförsäkring är flexibelt om du vill köra året om. Men har du en extremt dyr försäkring vill du kanske kunna ha möjlighet att ställa av din motorcykel, säger Maria Nordqvist.

Viktigast att tänka på är vilken modell du köper. Supersporthojar är inblandade i fler olyckor och kostar betydligt mer att försäkra en tyngre modeller med lägre effekt.

– Många köper en mc och tänker inte på vad som kommer sen. Skatten är bara 180 kronor, men en helförsäkring för en supersporthoj kan kosta 26 000 kronor eller mer. Du ska ha råd att både köpa, försäkra, köpa bensin och köra, säger Maria Nordqvist.

Publisert:

LÄS VIDARE