Nu stoppas de livsfarliga barnstolarna

Butiker tar bort bilstolarna efter Aftonbladets larm

MOTOR

Efter Aftonbladets larm i går - nu stoppas de farliga bilbarnstolarna.

Byggvaruhuskedjan Bauhaus tog omedelbart bort sin stol från hyllorna. På Ikea ser man över informationen.

- De som känner sig lurade får pengarna tillbaka, säger Johan Edwards, försäljningschef på Bauhaus.

Foto: SOFIA EKSTRÖM
SISTA STOLEN Lena plockar ner den sista farliga bilbarnstolen från Bauhaus hyllor. Informationen ska bli tydligare så att stolarna inte används fel.

Aftonbladet genomförde en omfattande genomgång av bilbarnstolar i Aftonbladet Bil. För fyra av stolarna bedömdes risken för felanvändning vara så stor att de vid en olycka kan förvandlas till dödsfällor. Tvärtemot vad experter rekommenderar säljs stolarna för framåtvänd användning redan från nio månaders ålder.

Så små barn klarar inte krafterna som uppstår vid en krock om de sitter vända framåt.

Sitta bakåtvända

I Sverige ser vi helst att barnen sitter bakåtvända så länge som möjligt, helst upp i fyra, femårsåldern.

Stolarna det handlar om är: Air Seat, Bewi Combi Safe, Atlas Teddy och Recaro Start.

En femte stol - Ikeas Biltex Trio - fick underbetyg för att den inte är godkänd för att användas bakåtvänd i baksätet. Något man inte alltid upplyser kunderna om. Placerad i framsätet fungerar stolen däremot bra, vilket emellertid begränsar användningen.

På Bauhaus, som importerar och säljer Air Seat, var man snabba att plocka undan sina stolar.

Finns inte kvar i katalogen

- Vi har tagit åt oss av kritiken. Givetvis ska vi inte sälja en stol som ett barn riskerar att dö i om den används på ett felaktigt sätt, säger Johan Edwards.

- Nu gör vi om informationen så att det tydligare framgår hur stolen ska användas. Det ska klart stå att den endast är avsedd för barn från femton kilo och uppåt.

Även när det gäller stolarna Bewi Combi Safe och Atlas Teddy har försäljningen stoppats.

- Vi tar bort stolen ur vår katalog. Men det hade vi bestämt innan vi läste Aftonbladet, säger Jan Fasth hos Harry Sahlbergs i Brännhult som säljer Bewi Combi Safe via bilverkstäder och specialbutiker runt om i landet.

Hos tillbehörskedjan Mekonomen säger produktchefen Christer Dahlström att man byter ut Atlas Teddy mot en ny, säkrare bilbarnstol - utan risk för felanvändning.

Stina Paulsson på Ikeas pressavdelningen lovar att informationen ska bli tydligare.

- Bilbarnstolarna är på väg att försvinna ur vårt sortiment, men så länge vi säljer dom ska vi givetvis göra det på rätt sätt.

"De borde aldrig ha sålts"

K G Knutsson, säljare av Recaro Start, ska också skärpa sin information.

- Vi avråder redan nu från att använda stolen för små barn. Men vi kanske måste bli ännu mer bestämd i vår rekommendation säger Jan Eriksson.

- Det är bra att tillverkarna tar sitt ansvar och stoppar stolarna men dom borde aldrig ha sålt dom från början, säger Maria Krafft trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Aftonbladet i samarbete med Auto Motor & Sport   TILLBAKA till aftonbladet.se/bil

Sven-Anders Eriksson