Rover erövrar Sverige - igen

MOTOR

Rover är på väg tillbaka i Sverige.

Den 1 januari tog det nybildade företaget Rover Sverige AB med kontor i Malmö över importen efter BMW.

- Vi räknar med att sälja cirka 1 100 bilar i år, säger marknadschefen Claes Franzén.

Sedan tyska BMW sålde Rover (och Land Rover) i somras har det varit många frågetecken kring märkets framtid. Medan Land Rover hittade nya ägare i Ford och numera representeras av Volvo i Sverige, har det varit oklart vad som ska hända med personbilarna Rover.

BMW har inte tagit in några bilar till Sverige sedan i maj, i december såldes endast sju nya Rovrar.

- Vi har fått rätten att överta BMW:s handlare och i dagsläget har vi klart med sexton stycken av cirka 40 totalt, säger Claes Franzén.

De flesta av Rovers återförsäljare är också BMW-handlare. Frågan är hur många av dessa som vill fortsätta sälja Rover, eller får för BMW.

I Stockholm till exempel har tre BMW/Rover-handlare redan tackat nej. Den tredje och största, Borgs Bil AB, räknar dock med att sälja Rover även i framtiden.

Rover Sverige AB, som ägs av danska bilgruppen Nic Christiansen AS, får hem de första nya Roverbilarna i februari. Och det är lyxbilen Rover 75 man satsar på i första hand.

- Vi har också övertagit ett 80-tal nya bilar från BMW som vi ska leverera till återförsäljarna så fort vi kan, säger Claes Franzén.

Rovers stall består även av de mindre modellerna 25 och 45, samt sportbilen MGF. Under våren introduceras kombiversionen av Rover 75. Så småningom kommer en upphottad MG-version av 75:an, med bland annat fyrhjulsdrift.

Aftonbladet i samarbete med Auto Motor & Sport   TILLBAKA till aftonbladet.se/bil

Sven-Anders Eriksson