Det ska va" en jeep i år

USA visar vägen i Detroit

MOTOR

DETROIT

Jeepar, pickuper och mera jeepar. Så ser biltrenden ut i USA.

Varken General Motors, Ford eller Chrysler har en enda ny personbil att visa upp på bilsalongen i Detroit.

JEEPAR HÖGT OCH LÅGT Jeepchefen Tom Sidlik och nye Chryslerchefen Dieter Zetsche, presenterade Jeep Liberty på Detroitsalongen i går.

Personbilar lönar sig inte längre medan det finns mycket pengar att tjäna på jeepar och pickuper.

På bilsalongen i Paris i höstas fanns det åtminstone ett visst miljösamvete men i Detroit är montrarna byggda av stål, betong, timmer och granit. Bilarna är större, starkare och mer aggressiva än någonsin och det ska vara vildmark, strapatser, äventyr och varför inte ett stänk av krig.

Ingen talar om bränsleförbrukning eller utsläpp och inte ett ord knystas om att den amerikanska konjunkturen är på väg ner och bilbyggandet står inför en av sina värsta kriser. General Motors har redan beslutat att lägga ner anrika märket Oldsmobile, Ford stänger fabriker och tyska Mercedes som köpte Chrysler 1998 har sparkat hela ledningen och har nu två tyskar på de högsta posterna i det amerikanska företaget.

Blickar bakåt

Chrysler visade upp sin helt nya Jeep Cherokee i går. Bilen följer Jeeps traditioner och är gjord för att kunna köra i synnerligen svår terräng. Formgivningen är återhållsam och blickar bakåt mot ur-jeepen med runda strålkastare och total avsaknad av krom och annat glitter.

Bensinmotorer med fyra eller sex cylindrar och fyrcylindrig modern diesel. Bilen kommer till Sverige i höst och priset lär hamna en bit under 300 000 kronor.

För oss svenskar är den nya stora Volvojeepen den mest spännande nyheten på salongen. Men den kommer inte hit förrän i dag.

Volvo-jeep med ny kaross

Volvojeepen har en helt ny kaross som skickligt hemlighållits. Det finns inte en enda spionbild av bilen.

Jag gissar att den får plastskärmbreddare som lilla Cross Country och jag är ganska säker på att den får sju sittplatser.

Motorerna blir sexcylindriga. Aftonblandet kan avslöja att Volvos nya diesel hamnar i bilen direkt från start.

Aftonbladet i samarbete med Auto Motor & Sport   TILLBAKA till aftonbladet.se/bil

Robert Collin