”Jag körde full varje dag i 5 år”

Lasse Lewerth, 46: Rena undret att ingen skadades

MOTOR

Lasse Lewerth, 46, körde 9 000 mil på fyllan.

Han krockade med en buss men lyckades smita.

I åratal halsade han starköl helt öppet bakom ratten utan att bli avslöjad.

Nu arbetar han för att stoppa ungdomsrattfylleri.

Foto: JAPPE LILJEDAHL
RATTFULL - I 9 000 MIL Lasse Lewerth drack alkohol dagligen, även när han satt bakom ratten. - en alkis undviker de stora vägarna där snuten står. Jag körde alltid bakgator och gamla landsvägen, säger han.

Sara, hans åttaåriga dotter, såg och förstod allt men trodde att hon måste ha sin hemlighet tillsammans med pappa.

- Det var avskyvärt. Jag körde på fyllan och hade Sara med mig.

- Jag minns speciellt en gång. Jag hade börjat med en återställare på morgonen och så ville Sara ut till Dalarö och bada. Vi tog bilen och jag öppnade som vanligt en starköl när jag körde i väg.

Växlade mellan tio Systembolag

- Men dricker du starköl och kör? sa Sara. Och jag ljög, som vanligt, alkoholister ljuger alltid, och sa att det var lättöl och att burken var felmärkt.

Lasse som bor i södra Storstockholm planerade sina öl- och vinköp noga för att inte bli sedd för ofta i samma systembutik.

- Jag hade en lista på tio olika systembolag söder om stan så det tog två veckor innan jag kom tillbaka till samma ställe igen.

Varje dag klockan fyra klev han in på Systemet och köpte sina tio starköl och två flaskor vin som skulle drickas samma kväll.

- Den första burken öppnade jag så fort jag satte mig bakom ratten. Den tionde och sista tog jag alltid på samma ställe, vid Lyckebysjön i Vendelsö.

- En alkis undviker de stora vägarna där snuten står. Jag körde alltid bakgator och gamla landsvägen. Men en morgon halv fyra stoppades jag av en polis vid Lännaavfarten på väg 73.

Polisen släppte honom

Polisen kollade körkort, frågade om Lasse hyrt bilen, stack in näsan genom rutan när han lämnade tillbaka körkortet och sa: Kör försiktigt!

- Budskapet var att min fylla inte syntes, inte märktes. Jag kunde lugnt fortsätta som vanligt!

En enda gång höll det på att sluta riktigt illa.

- Jag kom mitt i vägen och mötte en ledbuss i Skarpnäck. Det höll på att bli en frontalsmäll men jag lyckades styra åt sidan.

Men Lasse vinglade tillbaka mot bussen och hans lilla bil skrapade upp hela bussidan.

- Chaffisen stannade och tutade men jag drog. Vad skulle jag göra?

Rutinerade rattfyllon som Lasse kör försiktigt för att inte väcka uppmärksamhet. Därför kan de köra år efter år utan att åka fast.

- Jag tror att jag körde 9 000 mil på fyllan, säger Lasse. Och det var inte på gränsen, det var en promille och över. Det höll på i fem år och det är rena undret att ingen kom till skada.

Sedan 3 juli 1990 är han nykter alkoholist.

14 000 kör rattfulla – varje dag

Projekt ska skrämma unga till nykterhet

Robert Collin, Bil och Trafik