Volvos nya cab får hett plåttak

Och snart går det att styra med en joystick

1 av 4 | Foto: LENNART PETTERSSON
FÖRANING OM FRAMTIDEN Nästa Volvo cabriolet får ett fällbart tak av plåt. Finska Valmets studie är bara en föraning, byggd på nuvarande C70-cabben, och ingenting bekräftas officiellt, men Aftonbladet kan avslöja att allt pekar mot att kommande C40 cabriolet kommer att byggas hos Valmet i finska Nystad.
MOTOR

GENèVE. Bilsalongens mest spännande nyheter:

En Volvocab med sufflett av plåt.

Och bilen som du kör elektroniskt med en joystick.

Svenska kullagerfabriken, SKF, har konstruerat den allra första bilen som manövreras helt elektroniskt.

Rattstång, bromsledningar och växelförare, allt är ersatt av elektronik och elektriska ledningar.

I går visades den och andra nyheter för pressen här på bilsalongen i Genève.

Krocksäkerheten ökas betydligt

Det handlar inte om science fiction. SKF har levererat liknande system till flyget i femton år. Bland annat styrs alla Airbus med SKF:s Fly by wire-teknik.

Fördelen är att man minskar vikten och att bilen kan byggas mer utrymmeseffektivt och flexibelt.

Dessutom ökar krocksäkerheten betydligt när föraren inte riskerar att slå huvudet i ratten eller få fötterna krossade av pedalerna.

Slipper ta händerna från ratten

Ratten är ihopbyggd med gas och broms och du växlar, sköter blinkers och andra reglage utan att ta händerna från ratten. Skulle du krocka viks styrenheten undan utan att det blir några större bulor i pannan. Och pedalerna, de finns ju inte alls!

De elektroniskt styrda bromsarna har SKF konstruerat tillsammans med den stora italienska bromstillverkaren Brembo och redan 2004 börjar serieproduktionen.

- Vi förhandlar just nu med flera stora biltillverkare, säger Lars G Malmer, informationsdirektör på SKF.

Finska Valmet som tillverkar Saab cabriolet och Porsche Boxster visar en Volvo med sufflett av plåt på mässan.

Renässans för plåtcabbar

Plåtcabbar är inget nytt, Ford hade en redan på 1950-talet, men nu har systemet fått en renässans i och med Mercedes SLK, Peugeot 206 och ett par andra bilar.

Valmets prototyp är intressant av flera skäl. Dels är plåttaket extremt kompakt när det fälls ner så att allt bagageutrymme inte går förlorat. Dels har bilen ett riktigt baksäte. Men framförallt har Valmet använt en Volvo för att visa sin nya konstruktion.

Nästa Volvocab i nya 40-serien

- Vi har inga diskussioner med Volvo om någon framtida serieproduktion, hävdar Teija Åhlman som är informationschef på Valmet Automotive.

Men trots att inga beslut är tagna kan Aftonbladet avslöja att nästa Volvocabriolet, som blir en modell i den nya 40-serien, får en plåtcab. Bilen ska vara riktigt fyrsitsig och den kommer med all sannolikhet att tillverkas hos Valmet i finska Nystad.

Aftonbladet i samarbete med Auto Motor & Sport   TILLBAKA till aftonbladet.se/bil

Robert Collin