Mercedes vill äga alfabetet

Volvo ska inte få heta V 70 - om tyska biljätten får bestämma

1 av 2 | Foto: VÄGVERKET, Montage: KJELL MALMBERG
PÅ KOLLISIONSKURS Mercedes anser sig ha ensamrätt på bokstav-siffer-kombinationer när det gäller bilmodeller. Därför vill den tyska biljätten att Volvo slutar döpa sina bilar till V 70 eller S 80. Mercedes vann också i tingsrätten, men nu har hovrätten hävt det beslutet. Mercedes ämnar dock överklaga detta till högsta domstolen.
MOTOR

Mercedes blåser till nytt storkrig mot Sverige.

Vi äger alfabetet, säger Mercedes, som fick en tysk tingsrätt att förbjuda Volvos bokstav-siffer-kombinationer som V70.

Nu har tyska hovrätten hävt förbudet, men Mercedes väntas gå till högsta domstolen.

I det förra kriget mot Sverige idiotförklarade Mercedes motorjournalisten Robert Collin, sedan denne 1997, två dagar efter Europa-lanseringen, vält med en Mercedes A-klasse.

Vältningen kostade miljarder

Robert Collins vältning med Mercedes A-klasse under "älgtestet" 1997 blev en världssensation som kostade Mercedes miljarder.

- De tvingades göra om bilen med hårdare fjädring och stötdämpare, andra däck och ett elektroniskt antisladdsystem. Kostnaden blev så hög att de aldrig tjänat ett öre på modellen, säger Robert Collin, som numera arbetar på Aftonbladet.

Själv blev han märkligt förtalad.

- Mercedes idiotförklarade mig; jag kunde inte köra, jag välte med flit, undanmanöverprovet var orealistiskt, vi var för många i bilen och jag var köpt av Fiat, Volkswagen och Saab.

Nu riktar Mercedes jurister det tunga artilleriet mot Volvo.

"Vi var först och har världsrätten på bokstav-siffror för olika modeller" hävdar Mercedes, vars modeller börjar med A, C, E, S, V, följt av tre siffror för cylindervolymen.

1996 började Volvo med S 40, V 40, S 70, V 70, C 70, S 80, där S står för fyrdörrars (Sedan), V för kombi (Versatility) C för Coupé.

"Förväxlingsbart och oförskämt, siffra-bokstäver kan bara vara en Mercedes", menade Mercedes och tingsrätten i Stuttgart.

Volvo överklagade och fick rätt i hovrätten i Köln.

- Mercedes argument är obegripliga och tjafsiga. Klart som korvspad att det inte går att skydda alfabetet, sade domaren Emil Schwippert.

"De tror att de äger alfabetet"

Nu väntas Mercedes gå till högsta domstolen i Karlsruhe.

Skulle Mercedes vinna där väntas man ge sig på Audi, BMW och Jaguar som också använder alfabetet.

- Mercedesdirektörerna, jag har träffat dem, är något uppblåsta och högfärdiga. De tror verkligen att de äger alfabetet, säger Robert Collin.

Äldsta texten är 7 000 år

Bengt Michanek