Volvo: Vi vet inte vad vi anklagas för

Ledningen förvånad över uppgifterna

MOTOR

Ledningen för Volvo personvagnar i Sverige är förvånad över uppgifterna i den nya rapporten om bilolyckan i Frankrike.

- Om felet hade varit sådant att bromsarna hade påverkats hade vi dragit igång en återkallningskampanj, säger presschefen Ingmar Hesslefors.

Foto: PRESSENS BILD
Har inte dolt sanningen - Om felet hade varit sådant att bromsarna hade påverkats hade vi dragit igång en återkallningskampanj, säger presschefen Ingmar Hesslefors som betonar att företaget inte dolt några uppgifter.

Den franska tidningen Le Parisien skriver att 180 000 bilar världen över kan ha samma fel som olycksbilen.

Sannolikt finns några i Sverige.

"Vi har inte sett rapporten"

Men enligt Ingmar Hesslefors fick Volvo i Sverige höra talas om fallet först för några veckor sedan när en advokatfirma hade börjat intressera sig för dödsolyckan.

- Men eftersom vi inte har sett rapporten så vet jag inte riktigt vad vi är anklagade för, säger han.

Enligt den första rapporten efter olyckan hade den olycksdrabbade 50-åriga kvinnan helt enkelt kört för fort. Därför brydde sig inte Volvo om att leta efter eventuella tekniska fel på bilen.

Har inte gömt uppgifterna

- Den första polisrapporten talar också om en vattenflaska som ska ha legat under bromsbelagen, säger Ingmar Hesslefors.

Han tycker, liksom Volvo France, att uppgifterna om att Volvo medvetet skulle ha gömt undan uppgifterna om bromsfel faller på sin egen orimlighet.

- Jag tror inte att någon biltillverkare skulle tillåta att det fanns 180 000 bilar som inte är helt säkra ute på vägarna, säger Volvo France vd Dirk van Pissens till Aftonbladet.

Markus Lutteman