Volvo visar framtiden på vägarna

1 av 3
Volvos nya värstingsedan S 60 PCC.
MOTOR

Första gången tillsammans och i Sverige visar Volvo personvagnar sina nya konceptbilar.

På lördag öppnas dörrarna för allmänheten i Volvos utställningslokal i Kungsträdgården, Stockholm.

Företaget visar upp tre konceptbilar. Säkerhet och design är något de tre modellerna har gemensamt.

En av de tre bilarna är konceptmodellen av Volvo S 60, den sportigaste och mest dynamiska Volvosedanen någonsin. Med ett mycket avancerat chassi, elektronisk fyrhjulsdrift och en motor på 300 hk är Volvo Performance Concept Car en studie av en framtida högprestanda bil.

Högprestandasedan

Bilen är lackerad i metallic Laser Blue, en färg med så kallad ”flop effect” vilket innebär att färgtonen skiftar med ljuset. Under huven sitter en 5-cylindrig motor på 2435 kubik som utvecklar 300 hästkrafter. FOUR-C ( Continously Controlled Chassis Concept ). Systemet innebär att varannan millisekund, 500 gånger per sekund, räknar systemets mikroprocessor om var varje enskilt hjul befinner sig och ändrar därefter dämpningen.

Bilen är också försedd med elektronisk fyrhjulsdrift samt antisladdsystemet DSTC ( Dynamic Stability and Traction Control) som hjälper föraren att förhindra en sladd.

SCC – säkerhet i särklass

I Volvo Safety Concept Car spelar bilförarens öga huvudrollen i jakten på säkrare trafik. Bilen har därför försetts med en rad framtidssystem som ger föraren ökad kontroll och bättre förutsettningar att fatta rätt beslut i svåra situationer. Dessutom har SCC:n fått en ny häftig design.

Framstolpe med ”gluggar”

I SCC kan föraren kan se genom vänster A-stolpe tack vare en fackkonstruktion i metall kombinerad med plexiglas. Båda B-stolparna är svängda inåt i samma form som stolens ram för att ge fri sikt snett bakåt.

Bakåt mäter en radar avståndet till bakomvarande trafik och varnar föraren för fordon i den ”döda vinkeln”. Strålkastarnas sensorer läser av vägen och anpassar ljusbilden därefter. SCC har även framåtriktande kameror som kollar positionen på vägen och varnar föraren om bilen är på väg ur kurs.

Bilen har två olika fyrpunktsbälten. Kryssbältet är ett traditionellt trepunktsbälte som kompletteras med ett diagonalt bröstbälte. Det andra bältet är format som ett H och tas på som en ryggsäck med ett midjebälte på mitten.

Baksätet har två elektroniskt höj- och sänkbara sittdynor som anpassar sig steglöst för att ge barn bästa och säkraste sittposition, oavsett längd. En annan finess är en ljudsensor som registrerar hjärtljud från både människor och djur. Sensorn aktiveras om någon brutit sig in i bilen och gömmer sig där- eller om ett barn eller djur glömts kvar.

Förstklassig SUV-utmanare

Volvo gör sig också redo inför språnget in i det tuffa, expansiva SUV-segmentet. Liksom Volvo S 60 har Volvo ACC ett ”cab forward” utseende, det vill säga att förarplatsen placerats långt fram. Frontens linjer är lätt framåtlutande för att skapa en muskulös känsla utan att bilen ser aggressiv ut.

Bilens köregenskaper är i klass med en välbalanserad personbil, både när det gäller vägkänsla och körsäkerhet. Skyddet för alla åkande är förstklassigt vid en olycka- utan att vara onödigt aggressiv mot motpartens bil i en krock. Starka, smidiga motorer i kombination med konkurrenskraftig ger bränsleförbrukning och driftsekonomi i särklass.

Avgasutsläppen från Volvo ACC är på personbilsnivå. Målet är att denna större och tyngre modell ska klara de hårda amerikanska. Bilen har generösa innerutrymmen utan att ta upp allt för stor plats på vägen.

Se filmerna

Malin Lagerlöf

ARTIKELN HANDLAR OM