Minsta bilarna miljövänligast

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
PUNTO I TOPP Tillsammans med Opel Corsa ECO 1.0 tillhör Fiats småbil de bilar som har allra lägst utsläpp och bensinförbrukning. Det gör att de blir bästa bilval i Gröna bilisters undersökning.
MOTOR

Köp en miljövänlig bil - som också är säker.

För sjunde året i rad har Gröna Bilister granskat bilmodellerna på den svenska marknaden och utsett de modeller som är miljövänligast och trafiksäkrast.

Inte oväntat är det småbilarna som är renast, de drar minst bränsle och släpper ut minst skadliga avgaser.

Till skillnad mot tidigare har de nu också blivit betydligt säkrare att åka i. Låsningsfria bromsar är allt vanligare som standard, liksom krock- och sidokuddar. En liten ny bil i dag är ofta betydligt säkrare än en gammal stor bil.

Hårda krav för att platsa

För att över huvud taget komma med på Gröna Bilisters lista över 2001 års modeller, som presenteras i dag, måste bilarna klara föreningens gränsvärden för bränsleförbrukning. För småbilar är den 6,4 liter/100 kilometer, för lilla mellanklassen 7,1, för de större mellanklassarna 8,1 och för de stora bilarna, 9,1.

Totalt omfattar sammanställningen 100 miljövänliga bilar, inklusive 21 dieselbilar.

För första gången finns tre stycken dieselbilar som kunde ha placerats bland "Bra val"-bilarna. Men på grund av att Gröna Bilisters inställning till dieselfordon hittills varit restriktiv, finns bilarna inte med som ett bra miljöval.

Volkswagen har flest bilar med

- Forskningsresultat och teknisk utveckling gör dock att vi till nästa år sannolikt kommer att ompröva vår inställning, säger projektledare Ingemar Siby.

Ett kvarstående problem med dieslarna är höga utsläpp av kväveoxider (NOX), men en dieselbil har också påtagliga fördelar. Utsläppen av kolväten (HC) är låga, liksom bränsleförbrukningen, vilket ger lägre utsläpp av växthusgasen koldioxid. Förutom bränsleförbrukningen ingår också ett antal säkerhetspunkter i Gröna Bilisters lista över bra miljöbilar. Bland annat om det finns krockkuddar, sidokrockkuddar, låsningsfria bromsar, bältessträckare.

Tre bilar får ett särskilt specialomnämnande:

Nya VW Lupo FSI för sin fantastiskt låga bränsleförbrukning (nästan i klass med dieselbilarna). Börjar säljas i Sverige någon gång i sommar.

Elhybridbilen Toyota Prius för sitt tekniksprång där bensin- och elmotor är sammanbyggda.

Peugeot 607 HDI. En stor diesel som tack vare ett nytt filter minskar partikelutsläppen med cirka 80 procent.

Volkswagenkoncernen dominerar listorna över de allra bästa bilarna med inte mindre än fjorton modeller, i de olika klasserna. Volvo har två modeller med i den stora klassen.

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM