Getingar distraherar mer än Pamela

Varannan bilist fruktar surrande djur i kupén

MOTOR

Att se en snygg tjej eller kille är inte så farligt.

Värre är det med en geting.

Sifo har undersökt vad som distraherar oss mest i bilen.

Allt för få kör över Öresundsbron.

De få bilarna ger nu konsortiet bakom bron problem att klara budgeten.

Foto: ÅSA WESTERLUND
STICK I VÄG En geting i bilen - det är bilisternas största skräck enligt en Sifo-undersökning. Hög värme i kupén kommer som nummer två.

Drygt 1 000 svenskar har rangordnat vad de tycker är mest störande när de åker bil. Av de sex olika svarsalternativen tycker vi att det är värst om det kommer in en geting i bilen.

Värme nästan lika farligt som alkohol

Vi blir också distraherade om det är för hög värme i kupén.

- Det kan vara lika farligt som att köra för fort eller vara berusad. Det är mycket bättre att stanna en extra gång och ta frisk luft, säger Brittmarie Utterström, vd för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF.

Hon tror inte att det är särskilt vanligt att olyckor orsakas av närgångna getingar.

- Om man ställer sådana här frågor relaterar man till särskilda händelser. Jag tror att det är viktigare med stressen som helhet i trafiken, säger Brittmarie Utterström.

Sju procent av de tillfrågade uppger att kissnödighet är det mest störande när de kör bil. Att det är så få kanske beror på det vidsträckta skogslandskapet som finns i stora delar av Sverige.

Men det finns också andra förklaringar.

- Toaletterna på mackarna är bra och tillgängliga. Däremot tycker jag att det borde byggas fler toaletter på rastplatserna, säger Brittmarie Utterström.

"Nu finns ju korta kjolar året om"

Enbart fyra procent av de tillfrågade distraheras om de ser någon snygg tjej eller kille.

- Jag tror att den tiden är förbi. Numer finns ju korta kjolar året om, och snygga tjejer finns det jämt, säger Brittmarie Utterström.

Inte så farligt bli kissnödig

Klas Elfving