Strålningen kan bli dyr affär för Volvo

Köpare vill avbeställa bilar Många ägare oroliga

MOTOR

Skräcken för strålning kan bli en dyr affär för Volvo - om försäljningen plötsligt minskar.

Handlarna får nu många påringningar av oroliga köpare som vill avbeställa sina bilar.

Foto: MATTIAS CARLSSON
Oron växer Efter strålningslarmet i torsdags har många oroliga Volvoägare hört av sig till Aftonbladet. Bilföretaget har dessut inrättat en särskild avdelning dit man kan vända sig med frågor. "Vi tar det här på yttersta allvar", säger Bo Larsen, informationschef på Volvo Personbilar ABSverige.

"Jag låter aldrig mina barn sitta i en Volvo längre." "Jag förstår inte vad Volvo håller på med." "Jag köpte en Volvo för att det var en säker bil." "Aldrig mer en Volvo."

Det är bara några av de kommentarer från oroliga Volvoägare som mejlats till oss på Aftonbladet.

Det var i torsdags som det blev känt att Volvos nya bilar har så hög strålning att det kan orsaka blodcancer hos barn och skapa missfall hos gravida kvinnor.

"Vi tar det här på yttersta allvar"

Oron växer bland Volvoägarna och trycket på Volvo att göra någonting för att stoppa den höga strålningen ökar.

För att kunna ta emot alla samtal har Volvo inrättat en särskild avdelning dit alla oroliga kan vända sig. Volvo har även lagt ut information på sin svenska hemsida.

- Vi tar det här på yttersta allvar och förstår mycket väl om våra kunder känner oro, säger Bo Larsen informationschef på Volvo Personbilar AB Sverige.

- Vi försöker på ett lugnt sätt förklara vad det handlar om. Varför vårt beslut att inte kalla tillbaka några bilar står fast.

Vad händer om folk vill säga upp sina köpekontrakt?

- Eftersom vi anser att det inte finns någon fara återköper vi heller inga bilar. Men det här är egentligen en fråga att lösa mellan återförsäljaren och kunden.

På Volvo vet man ännu inte om försäljningen har påverkats.

- Det är för tidigt att säga, säger Bo Larsen.

Sven-Anders Eriksson