Storstryk för Volvo

6-2 till Saab - när bilägarna får bestämma

MOTOR

När ägarna sätter betyg på sina nya bilar sågas Volvos modeller.

Prestigebilen S 80 har på två år sjunkit från 1:a till 23:e plats - med sämre betyg än medelbilen.

Ren katastrof är det för S/V 40 som kört fast i bottenskiktet.

Foto: ROGER SCHEDERIN
SAAB DRAR IFRÅN Volvo V 70 är chanslös när Saab 9-5 drar ifrån - i Motormännens enkät. Saabmodeller vinner mot Volvos bilar i sex av åtta klasser när M frågar nyblivna bilägare hur nöjda de är med sitt köp.

Saab slår Volvo när ägarna delar ut helhetsbetygen, och Saab ligger också före Volvo i fem av de sju delfrågorna i Motormännens årliga nybilsenkät.

Saab slår Volvo med 6-2.

- Vi har haft kvalitetsproblem. Det är ingenting som vi förnekar, säger Bo Larsen, informationschef på Volvo Personbilar Sverige AB.

"På rätt väg"

- Men vi har tagit tag i det här och åtgärdat de fel som ägarna varit missnöjda med. Jag är övertygad om att det kommer att slå igenom i nästa undersökning. S 60 som är en ny modell visar att vi är på rätt väg.

För S 80:s del har ägarna klagat på bland annat defekta styrleder och styrboxar som krånglat. På V 70 är det låset till bakluckan som krånglat och 40-modellerna har haft startproblem.

13 668 bilägare har svarat på frågor om hur nöjda de är med sina nya bilar, ett år efter köpet. Samtliga bilar är av årsmodell 2001.

För femte året i rad toppas nybilsenkäten av BMW 5-serien, före Saab 9-5, Mercedes E-klass och Audi A 6.

S/V 40 sämst

Minst nöjda ägare har Hyundai Accent, Mitsubishi Carisma, Seat Leon, Seat Ibiza, VW Polo, Hyundai Elantra och Volvo S/V 40. Tidigare i vår rapporterade Motormännen om verkstadskvaliteten, även då var missnöjet stort bland Volvoägarna.

- Volvo har en hel del att jobba med liksom delar av Volkswagenkoncernen, säger Terje Eklund, teknisk ansvarig på Motormännens riksförbund.

Volvo mot Saab

Så här tycker bilägarna i Motormännens nybilsenkät.

Sven-Anders Eriksson