Volvos revansch - på ärkerivalen

Toppoäng i stort test - och Saab faller som en sten

MOTOR

Volvo klättrar starkt och är bästa europeiska biltillverkare i den senaste undersökningen från amerikanska konsumentinstitutet JD Power.

Saab som toppade förra årets lista rasar däremot långt ner i tabellen.

Topplistan i organisationen J D Powers undersökning bland amerikanska konsumenter. Grafiken visar det antal anmärkningar som ägarna har rapporterat, per 100 bilar.

I listan som publiceras i dag är Volvo på femte plats efter fyra japanska tillverkare medan Saab faller till en besvärande 22:a-plats.

Det innebär ombytta roller för de båda svenskarna eftersom Volvo låg strax under tjugonde plats i förra årets lista medan Saab rankades som bästa europeiska tillverkare av mellanstora lyxbilar.

JD Power är en maktfaktor i hemlandet USA men också i resten av världen. Även om resultatet i undersökningarna kan påverkas av ganska udda och till synes obetydliga faktorer visar placeringen på listan i vilken utsträckning det går att lita på bilen.

Kunderna sätter betyget

Frågan JD Power ställer till tiotusentals amerikanska bilägare varje år är helt enkelt om de är nöjda med bilen. Det listan sedan avslöjar är det som kallas customer satisfaction, kundtillfredsställelse på svenska.

Japanska lyxbilen Lexus som toppar listan år efter år har flest nöjda ägare med 88 "fel" per hundra bilar. Koreanska Kia i botten har 212 fel per hundra bilar.

Felen kan vara vad som helst från motorhaverier och trilskande centrallås till att bilen bara har en mugghållare eller att sminkspegeln har för dålig belysning.

Förvåning på Saab

Varken Volvo eller Saab visste i går kväll vilka faktorer som påverkat resultatet.

- Vi har inga indikationer på att vår kvalitet blivit sämre, säger Örjan Åslund, presstalesman på Saab. Tvärtom har vi lyckats hålla en hög kvalitetsnivå sedan ett par år tillbaka vilket också undersökningen från Motormännens riksförbund visade nyligen. Vi vet inte vad som hänt men ska analysera resultatet så snart vi fått alla detaljer från JD Power.

Bekräftelse för Volvo

På Volvo som sedan ett par år däremot dragits med mycket svåra kvalitetsproblem vågade sig presstalesmannen Lennart Ström på en förklaring:

- JD Power är den första bekräftelsen på att det arbete vi drog igång för ett år sedan för att komma till rätta med kvalitetsproblemen har gett resultat.

Robert Collin