Kvinnor och bilar engagerar läsarna

Läs några av breven till Robert Collin

MOTOR

Kvinnor och bilar är – tydligen – ett ämne som engagerar. Efter Robert Collins krönika den 4 maj har brevlådan i datorn stundtals ockuperats av häftiga debattinlägg.

Här är ett urval av läsarnas kommentarer.

”Du har fel, Robert – kvinnor kör sämst”

Jag brukar läsa dina krönikor och instämma i det mesta, men nu måste jag opponera mig.

Det du skriver om kvinnor och bilkörning är kanske politiskt korrekt, men stämmer inte.

I nittionio fall av hundra då man ser någon som kör ”konstigt”, dvs håller inte trafiktempot, bromsar på oväntade ställen, flyttar inte på sig vid omkörning – så är det en kvinna. Vidare är kvinnor i regel helt oflexibla i trafiken. Jag tycker att krönikan var helt onödig.

Vad försöker du berätta eller åstadkomma egentligen?

Jag försöker få såna som du att öppna ögonen.

n klarar inte att bli omkörda av kvinnor

Ha ha – detta var något av det roligaste jag läst i ämnet! Tack för det. Som kvinna och bilförare värmde det i alla fall. Min man skrattade också gott, men inte lika gott och inte lika mycket.

Det jag särskilt kände igen, var det du skrev om omkörningar. Jag häpnar lika mycket varje gång det händer – en fullvuxen man som reagerar som om någon tagit hans spade.

Massvis av gånger har jag suttit på passagerarplats och varit med om att maken kört om någon, men utan att någon blivit kränkt.

Du satte verkligen tummen mitt i prick.

Nu slipper hon åka omkring i en skruttbil

Din krönika om kvinnor och bilar var kanonbra. Att kvinnorna oftast får hålla till godo med en gammal skruttbil gör en ju mörkrädd.

På en middag för ett år sen berättade en kvinna (mamma till två barn) att hon körde runt i en gammal Honda Civic medan mannen körde sin Merca. Jag frågade om hon skämtade och vände mig sen mot mannen och frågade igen om det var ett skämt.

Han blev helt knallröd i ansiktet. Jag sa då helt lugnt att om det var sant så var detta det mest ynkliga och patetiska jag hört i hela mitt liv!

Mötte kvinnan för en månad sen, glädjestrålande i en ny bil!

Fords van en succé – tack vare kvinnogrupp

Hej. Du skrev att ”Det är hög tid för biltillverkarna att släppa fram kvinnorna på utvecklingsavdelningen.”

När Ford skulle ta fram sin nya transportbil Transit satte man ihop en arbetsgrupp med enbart kvinnor. Inte många

trodde att det skulle bli nån bil som gick att sälja. Finns det något som är mindre feminint än arbetsbilar modellskåp elller flak? Men dom gjorde ju en av de bästa bilarna i klassen. Den erövrade ju även

titeln ”Van of the year”. Jag tror att bilen blev så pass bra just för att det var kvinnor som stod bakom många av förbättringarna.

Jag är helt säker på att du har rätt!