Männen blir lugna av Camillas råd

Bilteknikerns tips till dig som ska köpa begagnat

MOTOR

Ha en kylskåpsmagnet i fickan när du ska köpa begagnad bil.

Det rådet ger Camilla Karlsson, bil- och mc-tekniker hos Motormännen.

Foto: Görgen Persson
Camilla Karlsson har varit teknikintresserad i hela sitt liv. När hon var liten skruvade hon sönder alla möjliga olika saker för att se hur de fungerade. Nu testar hon bilar och motorcyklar hos Motormännen i Helsingborg.

När Camilla Karlsson började som biltestare på Bilprovningen för fem år sedan var hon den första kvinnliga biltestaren i Ängelholm.

I mars i år blev hon den första kvinnliga bil- och mc-teknikern hos Motormännen. Jobbet fick hon sedan hon besiktigat en bil som tillhörde chefen för Motormännen i Helsingborg.

– Han tyckte jag gjorde en grundlig och bra besiktning.

Camilla har alltid tyckt att det är spännande att skruva sönder saker för att se hur de fungerar.

– Teknikintresset har jag ärvt av min mamma. Hon växte upp med tre mekande äldre bröder och körde Silverpil som ung.

För fem år sedan på Bilprovningen fick hon många reaktioner.

– Kvinnliga kunder blev ofta jätteglada över att möta en kvinna. Män var mer osäkra.

Vågar fråga

Idag möts hon sällan av den typen av misstänksamhet. Både män och kvinnor vågar ställa frågor.

– Kvinnor frågar ofta om praktiska saker som var fyller man på olja och var topplocket sitter medan killarna undrar över hästkrafter och annat tekniskt, säger Camilla.

– Killar förutsätts kunna allt om bilar och låter ofta bli att fråga om de möts av en man. Inför mig är det lättare att erkänna att de inte kan.

Jobbet som bil- och mc-tekniker är omväxlande. Det är telefonmottagning, tester och rådgivning om vartannat – och ibland får hon rycka in som kurator när någon inser att bilen eller motorcykeln de just köpt är en rishög.

Bland Motormännens kunder finns flest män. Kvinnor ringer gärna och bokar tid men det är mannen som kommer med bilen. Att kvinnor kommer för att testa motorcyklar är mycket ovanligt. Trots att antalet kvinnor med mc-kort ökar stort. Det tycker Camilla är synd.

– Jag skulle önska att många fler, både kvinnor och män, kom hit för att testa bilar och motorcyklar innan de köper begagnat.

Camillas fem tips

- till dig som ska köpa begbil

Inger Sundelin