Syndigt roliga bilar i syndens huvudstad

Robert Collin rapporterar från Parissalongen

MOTOR

PARIS

Bilar är syndigt roliga.

Och de gör sig extra bra i syndens huvudstad.

Därför är det på något sätt typiskt svenskt när en del tidningar skriver om att ”oron för ett nytt oljekrig låg som en skugga över bilsalongen i Paris”.

Det gjorde den inte!

Tvärtom var årets Parissalong den bästa och mest matade bilutställningen på flera år. Full av roliga, ekonomiska, utmanande, udda, tokdyra – och alldeles underbara bilar.

När Volvo ger sig in i den bilklass där BMW M3 dominerar är det kanske inte ett särskilt stort steg för världen.

Viktigt för Volvo

Men det är viktigt, och helt rätt, för Volvo.

Volvo talar alltid om sina kärnvärden säkerhet och familj, men det gäller att samtidigt betona att Volvo är mycket mer. Bilar som Cross90 och de R-bilar som premiärvisades i Paris gör att fler upptäcker det lilla svenska bilmärket, även om de sedan inte väljer vare sig jeepen eller racern, utan en helt vanlig 140-hästars kombi.

Franska Peugeot och Citroën har klivit fram ur glömskan just med en blandning av riktigt bra bruksbilar och lustbetonade fordon som drar till sig uppmärksamhet.

Fattiga kusinen

Saab, den fattiga kusinen från Trollhättan, har visat spännande konceptbilar de senaste salongerna. Nu var det dags att visa nya 9-3 och trots att många biljournalister redan kört bilen var intresset stort.

Kanske just tack vare konceptbilarna?

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM