Johan Hagelbäck lurar polisen med Collin-mask

Trafikmagasinets tokstolle ger råd

Foto: Iris Tiitto
Sedan jag började med den här tröjan har jag aldrig åkt fast för att inte använda säkerhetsbälte.
MOTOR

Johan Hagelbäck retar sig på mycket i trafiken.

Men i stället för att skrika och rya brukar han fundera ut listiga uppfinningar som gör att han slipper irritationsmomenten.

Resultaten har vi sett i tv i höst.

Foto: Iris Tiitto
Johan Hagelbäck har lastat fullt med resväskor på taket. Kommentar: På det här sättet hindrar jag bilarna bakom att ligga för nära. De blir skrämda av resväskberget.

Johan Hagelbäck är en typ A-personlighet. En sån som alltid är jätteeffektiv och helst borstar tänderna och knyter skorna samtidigt för att spara tid.

När Johan hamnar bakom en ”väglus” som vägrar släppa fram snabbare trafik blir han klart irriterad. Men i stället för att göra en tokig omkörning eller skrika otidigheter har han hittat ett annat sätt att avreagera sig. Han brukar hitta kluriga metoder för att ta sig förbi sölkorvar och polislaser. Till exempel bilen som blir mindre och mindre ju närmare polisen den kommer och därför inte registreras av radarn. Eller parkeringsbilen som pendlar mellan ettan och backen och därför egentligen aldrig är parkerad och inte kan få p-böter.

Vad har du fått för reaktioner?

– Bara positiva. Folk har skickat in egna uppfinningar till mig. Det är främjande för kreativiteten.

Hur har din bilkörning förändrats sedan du började med dina uppfinningar?

– Ja, jag är gladare och mindre irriterad.

Så då brukar du hålla hastighetsbegränsningarna?

– Jaa, det vill säga... ha ha. Nu får jag visst en släng av valstugearbetare-beteende. Låt mig svara så här: Jag håller hastigheten i stan, men om det är bra väg och klar sikt så kan det hända...

Tre trafikanter som förundrar mig:

Inger Sundelin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM