Man ska ha husbil...

Det är dyrt - men det går förstås att hyra

"Nä, nu nappar det inte längre. Vi åker vidare." Frihet på fyra hjul - det är det främsta argumentet för den som väljer en husbil. Här behövs ingen campingplats, här drar man bara åt handbromsen och stannar till.
MOTOR

Funderar du på att köpa eller hyra en husbil?

En sak är säker, det handlar om mycket pengar.

En husbil kostar runt en halv miljon kronor. För de pengarna kan du hyra en bil en månad på sommaren - i 14 år.

I somras rullade över 30 000 svenska husbilar på vägarna.

Men försäljningen minskade i år.

- Det brukar annars säljas ungefär 1 000 nya husbilar per år, säger husbilsexperten Göran Sjöström.

Husbil - husvagn också för den delen - handlar mycket om tradition. Familjen Husbil i Sverige är 50+ med utflugna barn, inte sällan sammanfaller köpet med att villan eller fritidshuset sålts. Yngre familjer köper däremot hellre husvagn, det är ett billigare alternativ.

Hyr först - och känn efter

Man kan hitta nya husbilar från strax över 400 000 och uppåt. Men det krävs över en halv miljon kronor för att få något riktigt bekvämt.

Ett alternativ kan vara att hyra husbilen - för 9 000 kronor/vecka högsäsong och runt tusenlappen billigare under lågsäsong. Då inkluderas 200 fria mil för en sexbäddsbil.

Av de stora uthyrningsföretagen har bara Hertz husbilar. Avis följer utvecklingen men har för närvarande inga planer på uthyrning.

- Det är svårt att få ekonomi i husbilsuthyrning, säger Arne Granath på Cat Caravan Trading.

Orsaken är de höga priserna och vår korta svenska sommar. Husbilarna är sällan vinterutrustade som standard och blir därför inte lönsamma.

Men det finns de som lyckats.

I somras gick husvagnsföretaget Kabe ihop med Hertz biluthyrning och testade husbilsuthyrning på sju orter, från Kiruna till Ystad.

Försöket slog så väl ut att företagen skrivit ett flerårskontrakt och utökar verksamheten nästa år.

Annars är det några återförsäljare och privatförmedlingar på "nätet" som dominerar marknaden.

- Många som inte haft husbil förut hyr för att testa. Uthyrningen är ett sätt att marknadsföra husbilar, säger Jan Erik Olsson på Stockholms husbils- och husvagnsförsäljning.

100 000 att tjäna på import

Import då? Jo, större marknad och utbud gör att det finns pengar att tjäna. Men se upp, husbilen måste klara Svensk bilprovnings krav på gas- och ventilationsbestämmelser. Annars tvingas du göra ett "sprängtest" som MTC (Motor test center) utför åt bilprovningen. Det kan kosta upp till 11 000 kronor.

- Lägger man ner energi går det att tjäna upp till 100 000 kronor på en bil som här kostar 500 000-600 000 kronor i Sverige, säger husvagns- och husbilsexperten Torbjörn Stålenhag.

Björn Lindahl, Lasse Allard, text och foto

ARTIKELN HANDLAR OM