Första bilderna på nya Volvon

" och visst har nyheterna gett S 80 ett lyft

1 av 4 | Foto: VOLVO
PREMIÄR I AMSTERDAM Här är bilderna Volvo inte vill att vi ska få se - ännu. Den officiella premiärvisningen av nya S 80 sker i Amsterdam den 6 februari.
MOTOR

Här är de första bilderna på nya Volvo S 80.

Bilen förnyas både utvändigt, invändigt - och under huven.

Bilderna är Volvos egna men det var aldrig meningen att de skulle komma utanför företagets väggar före presentationen vid Amsterdams bilsalong i feb-ruari.

Aftonbladet kunde avslöja det mesta om den stora Volvomodellens ansiktslyftning redan före jul.

Fram blir det en ny stötfångare med ny grill som får den stora bilen att se lite smäckrare ut. Grillen får ett grovmönstrat rutgaller.

Även bak blir det en ny stötfångare, bakluckan får nya linjer och bakljusen förändras för att göra bilen modernare och samtidigt försöka tona ner storleken visuellt.

Krom är inne igen

Krom är modernt igen och självklart får S 80 en hel del kromlister. Längs sidorutornas och bakrutans nerkant, ovanför nummerplåten bak och under bakljusen.

Backspeglarna får sin del av omgörningen och blir tvåfärgade, svarta och i bilens färg, och de får små lampor för att lysa upp när man närmar sig bilen.

Invändigt blir det en tre-ekrad ratt och samma läckra instrument som i de nyligen presenterade R-modellerna, det vill säga lackade runda mätartavlor med kronometerkänsla och en kromsarg runt omkring.

Bättre styrning

Viktigaste förändringen under huven är att S 80 får den nya mer exakta styrning som redan introducerats i R-bilarna och i stora XC 90: nya växellådor, femstegad automat och sexväxlad manuell i vissa versioner.

Priset blir oförändrat.

Premiär i Amsterdam

Bilen premiärvisas på bilsalongen i Amsterdam den 6 februari och försäljningen börjar under våren.

Konceptbilen V 90 som Volvo skulle ha visat i Detroit förra veckan har fått premiären senarelagd till vårens bilsalong i Genève.

Det mest spännande med konceptbilen är kanske inte längre att den är en jättestor sjusitsig kombi, det har Aftonbladet redan avslöjat, utan att den är baserad på nästa stora Volvoplattform.

Volvo har fått ansvar för att utveckla den nya plattformen som även kommer att bära upp nya Jaguar S-type. Vissa komponenter kommer också att användas i amerikanska Fordmodeller.

Robert Collin