Peter har en BP-mack – i vardagsrummet

Hemma hos samlaren i Karlskoga

1 av 5 | Foto: HANS KARPHEDEN
Peter Johannesson och Ivan, skyltdockan som har Sveriges enda komplett bevarade uniform på sig.
MOTOR

Peter Johannesson i Karlskoga har nära till macken.

Han har en hel BP-mack - i vardagsrummet.

Allt i original och allt i nyskick. Macken är till och med bemannad. Innanför disken står skyltdockan Ivan klädd i komplett uniform från 1958, den enda bevarade i landet.

Skyltdockan har torkpapper stickande upp ur fickan och i händerna har han kvitto och växelpengar, tior och femmor. Hyllorna runt honom är fyllda av olika biltillbehör. Burkar med olja står på golvet. På väggarna hänger mängder av gamla skyltar.

Två bensinpumpar - den gamla modellen med runda visare - finns framför stationen plus en Selfometer, en speciell pump för mopedbränsle. En krona litern kostade det att tanka. I ett hörn står BP:s egen figur Pyssling, symbolen för BP:s service.

Tillbaka till 50-talet

Det är som att förflytta sig tillfemtiotalet när vi besöker honom i Karlskoga. Allt går i BP:s tecken. De flesta prylar är från tiden före 1958, då BP bytte logotype.

- Jag har alltid varit intresserad av femtiotalet både när det gäller inredning, möbler, musik och bilar, säger Peter och slår sig ner i Ikeasoffan från 1958, lägger en Elvisplatta på radiogrammofonen från 1955 och blickar nöjt ut över de skinande grön-gula BP-pumparna.

När Peter fick tag på pumparna var de i bedrövligt skick. Han la ner massor av tid på att slipa och putsa dem. En kompis, som är billackerare, lackerade dem sedan i de rätta gul-gröna färgerna.

Det händer att Peter får prylar av människor som hört talas om hans samling och blivit intresserade.

- Häromdagen fick jag samtliga exemplar av BP-tidningen. En man i Stockholm hade hört talas om mig. Hans far hade jobbat på BP och sparat tidningarna under alla åren.

Peter har också haft besök av gamla stationsföreståndare, direktörer och reklamchefer.

- Det roligaste med min hobby är att jag träffar så många trevliga människor, säger Peter som inte har några planer på att sluta samla. Än finns det luckor i hans samling.

Text: Mats Nihlén , Foto: Hans Karpheden

ARTIKELN HANDLAR OM

Bilar