Över 19 000 nya bilar i februari

– ökning med 2 procent jämfört med förra året

MOTOR

STOCKHOLM

Antalet nyregistrerade bilar ökade i februari. Men trots en stark öppning på det nya året spår branschorganisationen Bil Sweden ingen förbättring av bilförsäljningen på den svenska marknaden i år.

I februari registrerades 19 261 nya personbilar vilket är en ökning med 2,2 procent jämfört med samma månad förra året. Enligt branschorganisationen Bil Sweden har antalet nyregistrerade personbilar hittills i år ökat med 9,3 procent jämfört med samma period 2002.

Men trots ökningen under årets två första månader står Bil Sweden fast vid sin konjunkturprognos för de kommande två åren. Bil Sweden spår att bilförsäljningen i Sverige i år kommer att ligga på ungefär samma nivå som i fjol.

Det innebär att 255 000 nya bilar beräknas registreras. 2004 stiger nyregistreringarna till cirka 260 000, tror organisationen.

Utskrotning

Enligt Kurt Palmgren, vd för Bil Sweden, beror februari månads ökning av nyregistrerade bilar på den stora utskrotningen som skett under de senaste åren.

- Vi får en ringar på vattnet effekt som till viss del ger en nybilsregistrering, säger Kurt Palmgren.

Volvo intar tätplatsen bland nya personbilsregistreringar hittills i år med 3 895 nyregistrerade bilar av modellen V/C70. Saab 9-5 var under februari den modell som registrerades näst mest och trea låg VW Golf.

Även försäljningen av lastbilar ökade i februari, med 10,4 procent. Nyregistreringarna av tunga lastbilar, över 16 ton, steg med 16,6 procent.

- Lastbilssidan är i högsta grad konjunkturrelaterad. Nu är ökningen blygsam så det är lite tidigt att se om det är en rejäl uppgång på gång. Men kommer en konjunkturuppgång i slutet av året kommer lastbilsförsäljningen att öka, säger Kurt Palmgren.

Kan ändras

Kurt Palmgren håller dock öppet för en förändring av prognosen.

- Någon gång på försommaren kommer vi att ta oss en ny prognosfunderare och då får vi se om vi har andra utsikter. Ekonomerna så här långt pratar ju om en hygglig privatkonsumtion i år och det är ju ett starkt stöd vad gäller bilförsäljningen, säger Kurt Palmgren.

Anna Kakuli/TT