Saab 9-5 klarar krocken bäst

Folksam har rankat säkraste bilarna

Bäst i test – Saab 9-5.
MOTOR

Saab 9-5 är den säkraste bilen att sitta i vid en krock.

Det visar en unik säkerhetsranking av Folksam. Över 76 000 verkliga krockar mellan bilar har studerats, och analyserats.

Saab 9-5 uppvisar den lägsta risk för invalidiserande skada som Folksam någonsin uppmätt. Saaben är som enda bil minst 40 procent krocksäkrare än medelbilen. Att resultatet blivit så bra för Saab 9-5 beror bland annat på det avancerade whiplash-skyddet som effektivt skyddar de åkande vid en krock bakifrån.

Folksams rankingen är uppdelad i fem säkerhetsklasser: medelbilen, bilar som är 15 procent bättre än medelbilen, 30 procent bättre (Saab 9-5 är alltså ännu bättre) - 15 procent sämre och sämre än 15 procent.

För första gången placerar sig en mindre småbil, Toyota Yaris, i den säkraste klassen.

Bilarnas förmåga att skydda vid krock blir allt bättre. Det beror på moderna bilars robustare struktur och effektivare skyddssystem. Räknat från 1983 och fram till och med 2002 har dödsrisken vid en krock minskat med inte mindre än 70 procent.

– Om alla skulle byta till bilar som motsvarar Saab 9-5 skulle antalet döda och skadade i trafiken i ett enda slag minska med 40 procent, säger Maria Krafft, biträdande forskningschef på Folksam.

Men det finns bilar gått åt andra hållet, och blivit sämre. Nya Volkswagen Golf -98 placerar sig till exempel två säkerhetsklasser sämre än sin föregångare.

Här är de bästa och sämsta bilarna

Sven-Anders Eriksson