Porsche Carrera GT - bilälskarens våta dröm

En bilhistorisk milstolpe.

Foto: Porsche
MOTOR

Porsche Carrera GT kommer under lång tid att ses som en bilhistorisk milstolpe. Det här är summan av vad världens mest framgångsrika sportbilsföretag mäktar med just nu.

Porsches ingenjörer har gjort allt för att skapa den ultimata sportbilen och det som döljer sig bakom karossbitarna i kolfiber är varje bilälskares våta dröm.

Porsche har bokstavligt talat vänt ut och in på vetenskapen om hållfasthet och vikt, och utforskat gränserna i alla material.

De 19 och 20 tum stora hjulen är smidda i magnesium, eftersom det är 25 procent lättare än aluminium. Stolarna är tillverkade av läderklädd kolfiber och väger bara 10,7 kilo. Ungefär hälften av vad en vanlig stol väger. Bromsarna och kopplingen är gjorda av keramik för så låg vikt och lång livslängd som möjligt.

Låg vikt i kombination med en vrålstark V10 på 612 hästar ger såklart skrämmande prestanda. Svensk motorvägsfart passeras efter fyra sekunder, det dubbla nås sex sekunder senare. Bilens toppfart är 330 km/tim men den beskrivs ändå av Porsche som ”lättkörd”.

Tro´t den som vill.

DRÖMBILEN

Fredrik Huldt – redaktör på auto motor & sport