Svenskarna som ritat nya familjebilen

I helgen kan du se den på riktigt

MOTOR

Charlotte Sjödell, 31 och Daniel Paulin, 29.

Svenskarna bakom Fords nya familjebil.

I helgen premiärvisas deras skapelse på bilsalongen i Stockholm.

Foto: HENRY LUNDHOLM
FICK FÖRTROENDET Charlotte Sjödell och Daniel Paulin har skapat den nya Forden.

Daniel Paulin, 29, har ritat den nya medlemmen i Fordstallet - Ford C-Max, en familjebil som inte ska se ut som en familjebil.

- Att designa en familjebil lät inte speciellt kul i mina öron. Så jag började tänka på vad jag själv skulle vilja köra. Det blev en sportigare, mer dynamisk bil, berättar han.

Daniel Paulins förslag vann chefernas och testgruppernas röster och arbetet kunde starta.

Skapa illusioner

Han berättar att bildesign till stor del handlar om att skapa illusioner.

- För att ge bilen en sportig prägel försökte jag få den att se både lägre och kortare ut, och däcken måste verka större än vad de är i verkligheten.

Ser tålig ut

Charlotte Sjödell, 31, väljer interiörmaterial och färger till alla Fords europeiska bilmodeller. Även hennes arbete går ut på att skapa en föreställning hos betraktaren.

- Alla Fords textiler tål slitage, men de kan se mer eller mindre hållbara ut. Till C-Max valde vi en klädsel som ser riktigt tålig ut, det passar i en familjebil, säger hon.

Att designa en ny bil är inget som görs över en natt. Bildesignern måste ta hänsyn till fler åsikter, detaljister, leverantörer och komponenter än någon annan designer.

Kunderna bestämmer

- Även om vi hela tiden tar fram nya färger och nya interiörer väljer ändå 35 procent av kunderna en silverfärgad bil och 80 procent vill ha en mörk interiör, berättar Charlotte Sjödell.

Nu när bilen är färdig för försäljning lämnar Daniel den bakom sig, efter två och ett halvt års arbete. Charlotte däremot kommer att återse den många gånger om.

- När en bil är ett par år gammal brukar vi vilja fräscha upp den. Då börjar arbetet med att ta fram nya textiler och färger igen, berättar hon.

Frida Johansson