Ett ögonblick…

Aftonbladets bilkrönikör Robert Collin som var på plats när Stockholms bilsalong tjuvstartade i dag.

Foto: Eric Roxfelt
MOTOR

– Det känns jättekul. Det här är ju julafton för bilentusiaster - det är fullt med journalister här i dag och hundratusentals bilintresserade väntar på att salongen ska komma igång på riktigt.

Vad kommer du att göra på bilsalongen?

– Jag kommer att gå runt ock kolla på alla nya bilar.

Jag har visserligen sett alla förut, men det är en annan känsla när man vet att de snart kommer att komma till den svenska marknaden.

Varför ska man besöka mässan?

– Därför att det är roligt med bilar.

Här finns allt - de nya bilarna, idéerna och människorna. Det är en speciell känsla att gå omkring här.

Och så kan man få uppleva en Ferrari Enzo - en riktig värsting som kostar ungefär sex och en halv miljoner kronor. Möjligtvis kommer en-två bilar att säljas på den svenska marknaden.

De tre intressantaste bilarna på salongen?

– Volvos konceptbil VCC.

Saabs cab - det kan dröja innan vi får se den igen, det här är den enda chansen på länge.

Och, den kanske roligaste bilen, Citroën Pluriel. För 150 000 kronor får man en bil som är allt i ett. Det är en hysterisk konceptbil - när jag såg prototypen för första gången trodde jag inte att den skulle gå till produktion, men nu är den här.

Vad händer i Aftonbladets monter på bilsalongen?

– Hos oss kan besökarna tävla om en Nissan Micra, den kanske förnuftigaste småbilen som ställs ut på salongen. De kan även annonsera ut sina bilar gratis på Aftonbladet.se och i Bil-bilagan.

Sen kan de ju alltid växla några ord med oss i bilredaktionen. Jag kommer att försöka vara där sent på eftermiddagarna, men det är alltid någon ur redaktionen på plats.

Läs fler artiklar

Anders Thoresson