Vågar jag sätta min dotter i framsätet?

MOTOR

Jag är en nybliven pappa som undrar varför debatten med urkopplingsbara airbags inte hörs tydligare? Var nyligen på en bilfirma där en säljare, som svar på min fråga om säkerheten i en avstängd airbag, påpekade att det självklart var säkrast att sätta barnstolen i baksätet.

En annan säljare på samma bilfirma var väldigt svävande på samma fråga. Vad är det som händer? Går det inte att få klara besked från bilbranschen? Kan jag, vågar jag sätta min dotter i en bakåtvänd barnstol i framsätet på en ny bil med en urkopplingsbar airbag? Vi har i dag en Volvo V70 -01 och en Peugeot -00 utan passagerarairbag. Vågar vi köpa en ny bil med urkopplingsbar airbag?

Passagerarkuddarna introducerades minst tio år för tidigt och de ställer fortfarande till med mer skada än nytta. Jämför med DDT eller asbest där man faktiskt inte upptäckte riskerna förrän skadorna visade sig. När det gällde passagerarkrockkuddarna visste alla tekniker att de inte borde monteras i bilarna, men marknadsförarna tryckte på och spelade på vår rädsla.

Bilindustrin vill slippa alla problem och vill att vi har barnen bak, trots att svensk forskning (den enda som finns!) visar att barnen ska sitta fram, och bakåtvända så länge de får rum i barnstolen, helst upp till fem år.

Nyckelurkoppling fungerar! Att bilhandlarna svävar på målet beror på att deras huvudmän inte vill ha barn fram.

ARTIKELN HANDLAR OM