Ferrari F2003-GA – konstverket

Vackrare skapelse finns knappast

MOTOR

Sin vana trogen väntade Ferrari länge med att lansera sin nya formel 1-bil. Bara för att försäkra sig om maximal snabbhet och tillförlitlighet. I Spaniens Grand Prix häromveckan slog den ner som en bomb.

F2003-GA är en vidareutveckling av fjolårets VM-vinnare F2002, en bil som vann hela 15 av 17 tävlingar. Samtliga delar har ritats om för att optimera aerodynamiken och ytterligare sänka bilens viktcentrum. Speciellt över bakvagnen har formerna blivit mjukare och mera svepande. Titta och njut! Vackrare skapelse finns knappast bland dessa hand-gjorda konstverk på hjul.

Ett par centimeter bakom sittbrunnen vilar den vilda V10-motorn som ur bara tre liters cylindervolym producerar närmare 850 hästar vid 18 500 varv/minut. Tillräckligt för en toppfart på 360 km/tim.

Redan innan F2003-GA medverkade i sin första tävling hade den slagit varvrekorden på Ferraris testbanor Fiorano, Mugello och Imola. Naturligtvis i händerna på Michel Schumacher. Sedan dess har den deltagit i Spaniens och Österrikes Grand Prix och naturligtvis vunnit bägge. Nästa chans att se denna potenta skönhet är i klassiska Monaco Grand Prix nu på söndag.

Ferrari F2003-GA

Fredrik Huldt , redaktör på tidningen Auto Motor & Sport