Mannen som kan tala med bilar

Bilsnack med Bosse Andersson som ska bli bildoktor i tv

Foto: Kent-Olof Nordh
MOTOR

Bosse Anderssons liv är fyllt av bilar.

Han reparerar, skriver, fotograferar och gör radioprogram om bilar.

Nu tar han också steget in i tv-rutan.

Rover? Jag trodde du körde en gammal Amazon som du fixat upp från grunden?

– Nej, det är engelska bilar som gäller. Det är något visst med dem. Lyssna bara på färgbeteckningarna: midnight blue, gunpowder grey. Det är som poesi.

– Bilintresset började när jag var 4 år och fick åka med i en Triumph Mayflower. Den är som en Rolls-Royce som tvättats för varmt så den krympt.

– När vi susade fram – det gick säkert i 50 knyck – så kände jag att det var rätt.

Är du mycket rädd om din Rover 2000?

– Nej, jag har kört helt slut på den. Nu ska jag skruva isär den och använda delarna som åskådningsobjekt i mina artiklar.

Finns det någon bil du hatar?

– Ja, amerikanska Excalibur. Den är en replica av Mercedes SSK från 30-talet. Att göra en kopia av en sådan bil är som att kastrera en älgtjur. Så gör man bara inte.

Ditt radioprogram har blivit en succé. Varför?

– Jag tror att lyssnarna gillar att jag drar paralleller till annat än bilar, som att citera Shakespeares Julius Caesars ”Jag vill ha feta människor omkring mig” när vi pratar om varför amerikaner gillar stora bilar. Och så tycker folk det är roligt när jag ber dem som ringer att härma hur deras bil låter. Nnnjjjööö, nnnjjjöö, hack?.

Du rekommenderar ett ägg och ett par nylonstrumpor i handskfacket? Är det nåt kinky, eller?

– Jaa du, det sägs att ens associationer speglar det egna psyket? Skämt åsido, går fläktremmen av kan nylonstrumpan funka i stället. Ägget kan vara bra om kylaren börjar läcka. Knäck och häll i bara. Problemet är att sedan få ur äggsmeten så jag föredrar vitpeppar och ingefära.

Knepigaste frågan du fått?

– En kille undrade varför hans paketmoppe gick så trögt i uppförsbackar. Allt jag föreslog hade han redan testat. Till sist frågade jag vad han vägde. 120 kilo, svarade han.

Har du själv testat alla dina knep?

– Självklart, men jag har gjort många misstag också. Ett tag var jag inne på att man skulle bogsera bort saker på bilar. Men det var ingen bra idé. Det är som att försöka rycka loss en trög låda i en chiffonjé.

Vad vill du med tv-programmet?

– Min vision är att få bilverkstaden och kunden att fungera i symbios och tillsammans leta efter ledtrådar till varför bilen inte funkar. Inte skylla på varandra som det brukar vara.

Vad är ditt bästa bildoktorråd?

– Läs instruktionsboken.

Inger Sundelin