Välj rätt billån

Billigt lån eller låg månadskostnad? Välj finansiering som passar din plånbok.

MOTOR

Köp en ny Volvo V70 men betala för en ny BMW X5. En Volvo som finansieras med huslån, med lång återbetalningstid, kostar närmare 200 000 kronor - bara i ränta.

Det är inte längre givet att bilen ska köpas kontant som det var för 20 år sedan.

Men vilket lån är egentligen bäst och billigast?

- Ta aldrig ett lån som löper längre än den tid du tänker äga bilen. Lånar du på huset och amorterar i många år blir det riktigt dyrt, säger Ulla Samuel, ekonom på Föreningssparbankens Institut för privatekonomi, som hjälpt oss med låneberäkningarna i tabellen på nästa uppslag.

Skillnaderna är stora mellan olika långivare och olika låneupplägg. Aftonbladet Bil har jämfört lånekostnaderna för två nya bilar, en för 250 000 kronor och en för 100 000 kronor, samt en begagnad bil för 50 000 kronor. Vi har inte tagit med några tillfälliga kampanjräntor - de kan annars vara bra för den bilköpare som har möjlighet att slå till snabbt.

Huslån har bra lånevillkor men är ändå en usel affär om du lånar till bilen på lång tid. Månadskostnaden blir visserligen låg men lånet kostar skjortan.

Aviavgifter slår hårt

På 30 år hinner du betala över 195 000 kronor i ränta om du lånar 250 000 kronor till en Volvo V70 eller BMW 318. Det blir sammanlagt närmare 450 000 kronor för en bil som bara kostar drygt hälften.

Lägger du å andra sidan upp billånet på kort tid med huset som säkerhet, blir det en annan femma. Då kommer du billigt undan. Lånekostnaden för den nya Skodan i vårt exempel blir drygt 13 500 på fem år och det är billigast av de olika lånealternativen.

Men har du inget hus eller saknar låneutrymme på bostaden är det vettigt att välja ett så kallat medlemslån, som du kan få om du är med i ett fackförbund som har ett avtal med en bank. Det har relativt låg ränta och dessutom varken uppläggningskostnad eller aviavgifter, som annars gör lånet dyrare.

- Aviavgifterna slår hårdare ju längre tid som lånet löper på, säger Ulla Samuel.

Se bara på 5-årslånet för Volvon som är nästan 2 000 kronor billigare hos Volvofinans än hos GE Capital Bilfinans. Räntan är densamma hos båda långivarna men GE Capital tar ut en uppläggningsavgift på 495 kronor och en månatlig aviavgift på 25 kronor.

11 tips för dig som tänker ta billån

Anna Björe