– Jag har liftandet i blodet

Bilsnack med nygifta Sofia Wistam som tar en paus från Fame Factory

Foto: per björn
MOTOR

Sofia Eriksson har blivit Wistam. Just nu vilar hon ut med nye maken efter vårens omgång av Fame Factory. Men i trafiken vilar hon inte.

Hon kör som en illbatting och inte sällan bumpar hon in i baken på bilen framför när det blir grönt ljus.

De andra har inte ens märkt att det slagit om när Sofia står på gasen.

Du kör jeep, behövs det på Lidingö?

– Behövs och behövs, jag skulle tro att stadsjeep är den vanligaste fru-bilen här på Lidingö. Men jag gillar min bil för man sitter så högt, även om åkkomforten på långresor inte är den bästa.

Vad skulle få dig att göra dig av med bilen?

– Just i dag när jag betalat 15 000 för att få kopplingen lagad kommer jag på massor av anledningar. Men egentligen är nog bilen bland det sista jag skulle göra mig av med.

Vad är det tokigaste du gjort i bilsammanhang?

– En gång fick jag vattenplaning och brakade rakt in i en parkerad bil. Både min och den andra bilen blev totalkvaddade. Jag fick lämna mitt telefonnummer på den andra bilens vindruta. Gissa hur glad ägaren var när han ringde upp.

Brukar du ofta sätta lappar på andras bilar?

–Jadå, det var så jag fick min Vaz. Jag såg den på stan och blev störtkär. Jag satte en lapp på rutan om att jag ville köpa den och sedan övertalade jag ägarna att sälja bilen fast de just hade köpt den. Faktum är att jag också övertalade ägarna till min första bil, Fiat 600, att sälja den till mig. Jag var bara 16 år och hade inget körkort, men det gjorde inget. Jag bara måste ha den.

Tar du upp liftare?

– Ja, ofta. Jag liftade mycket med min pappa när jag var liten och har liftandet i blodet. En gång när min dåvarande pojkvän och jag skulle lifta hem från en Bowiekonsert i Malmö fick vi åka med två killar. De trodde att vi var tjejer för min kille hade jättelångt hår. För att inte avslöja oss låtsades han sova hela vägen och jag skötte snacket.

Vem skulle du gärna ge lift?

– Kungen! Då kunde vi småprata om monarkin. Det vore kul att få se honom på nära håll, han sägs ju vara ett riktigt partydjur. Och så skulle jag gärna plocka upp en forskare av

något slag. Jag gillar att lära mig nya saker och då kunde man få en P1-föreläsning live.

Har du något romantiskt bilminne?

– Det är sexigt med solvarm bilplåt.

Inger Sundelin

ARTIKELN HANDLAR OM