9 tips för dig som ska importera bil

MOTOR

1. Kontrollera att det är billigare att importera bilen. Beställ offert, jämför priser och utrustning.

2. När du bestämt dig för köp fyller du i papper som du får av handlaren. Väntetider på modeller med utrusning kan vara mycket lång. Du måste också betala en handpenning, vanligen mellan 10 och 20 procent.

3. Beställ tid för ursprungskontroll hos Bilprovningen när du fått besked om när bilen kommer.

4. Ring ditt försäkringsbolag och teckna försäkring som gäller från svenska gränsen.

5. Innan du åker och hämtar bilen ska du komma överens med säljaren om hur du ska betala. Svenska banker rekommenderar bankcheck. Kontrollera att bilen har exportskyltar och att den är trafikförsäkrad inom till exempel Danmark. Med bilen ska följa ett intyg som visar att bilen är EG-typgodkänd eller ”helbilsgodkänd”.

6. Hos Vägverket/tullen köper du interimlicens och tillfälliga registreringsskyltar som ger dig rätt att köra hem bilen, och till Bilprovningen. Skyltarna gäller en månad.

7. Ring Särskilda skattekontoret i Ludvika och beställ blankett för att betala in momsen på din nya bil. Pengarna ska vara betalda senast 35 dagar efter köpet.

8. Efter kontrollen hos Bilprovningen skickas registreringsbevis och nya nummerplåtar med posten. Du får också inbetalningskort för skrotningspremien.

9. När du fått registreringsbeviset är det dags att ringa Bilregistret (070-125 25 25) och ställa på bilen. Glöm inte att ringa ditt försäkringsbolag och teckna en försäkring.

Sven-Anders Eriksson