Välj rätt bil - så blir du nöjd

BMW-ägare belåtna - men storsäljaren får oss att klaga

1 av 2
1. BMW:s 5-serie är bäst – för tredje året i rad! Ingen annan bilmodell har så nöjda ägare. Frågan är om den nya modellen, som introduceras i år, kan klara sig från barnsjukdomar och få lika högt betyg.
MOTOR

Sveriges populäraste bil Volvo V 70 får sämre betyg än medelbilen i Motormännens stora nybilsenkät.

Resultatet har fått Volvo att reagera.

- Vi måste lyssna på kunderna bättre, säger Bo Larsen, presschef hos Volvo.

Det som V 70-ägarna är mest missnöjda med är bemötande på verkstäderna - särskilt i storstadsområdena - och att service och reparationer kostar för mycket. De är heller inte nöjda med bränsleförbrukning och köregenskaperna.

När det gäller mer konkreta fel handlar det om växellåda, dåliga stötdämpare och hjullager, dåliga bromsskivor, krånglande dörrlås och farthållare samt gnissel i bakluckan. Fel som har funnits med i flera år utan att Volvo har gjort någonting åt dem.

"Förarna är kräsna kunder"

- Volvo V 70 går ofta som tjänstebil och förarna är kräsna kunder som inte tycker om att behöva vänta på tid på verkstäder. Då väcker små fel stort missnöje och det ger omedelbart utslag i en sådan här undersökning, säger Bo Larsen.

- Vi har tidigare haft problem med S 80 men sedan vi satte in ett åtgärdsprogram för att göra bilen bättre börjar den nu klättra på listan. Nu gäller det för oss att genomföra samma åtgärder på V 70.

Motormännens nybilsenkät har besvarats av 14 121 nybilsägare som satt betyg på hur nöjda de är med sin bil efter ett års körning. Totalt handlar det om 44 olika modeller av årsmodell 2002.

För tredje året i rad toppas listan av BMW 5-serien, Saab 9-5 och Mercedes E-klass.

Problem för fransoserna

Stora problem har däremot de franska bilmodellerna. De har sjunkit till en bottennivå i takt med att försäljningen ökat. Bland de tio med minst nöjda ägare återfinns sex franska bilar: Renault Laguna, Renault Clio, Renault Mégane, Peugeot 406, Peugeot 206 och Peugeot 307.

- Gör Renault och Peugeot ingenting snabbt riskerar de att hamna i "Volkswagenfällan", säger Ulrika Kampf, Motormännens konsumentchef.

Många Peugeotägare är missnöjda med bromsar och växellådor.

Sämst betyg av alla modeller får VW Polo vars missnöjeslista kan göras hur lång som helst: startsvårigheter, elsystem, växellåda, bromsar, stötdämpare, styrning, otät kaross, dörrlås plus missnöje med service.

Sven-Anders Eriksson