Saabs nya kombi – så ser den ut

Försenas två år av krisen i Trollhättan

Foto: SAAB
MOTOR

Saab 9-3 kombi blir minst två år försenad på grund av den ekonomiska krisen i Trollhättan.

Bilen som är synnerligen viktig för Saab skulle ha lanserats nästa år, nu pekar det mesta på produktion först år 2006. Till dess för vi glädjas åt koncept-kombin som Saab visar i Frankfurt.

Saab visar 9-3 SportCombi Concept på bilsalongen i Frankfurt i september. Bilen är i princip produktionsklar, det är en ”riktig” bil som går att köra, men Saab saknar pengar till investeringar i produktionen. Enligt källor på Saab saknas ett par hundra miljoner kronor innan produktionen i den ombyggda Trollhättefabriken anpassats för den nya kombin.

Fram till förra året fick Saab årliga mångmiljonbidrag från General Motors i Detroit för att täppa igen hålen i verksamheten men förra året när förlusten steg till 4,5 miljarder kronor tog tålamodet slut.

Nu kräver Detroit rejäla besparingar i Trollhättan innan det blir mer pengar. Därför försenas 9-3 kombi minst två år vilket gör att bilen redan är gammal när den ska introduceras.

Saab 9-3 Sportsedan som lanserades förra året är en succé och i höst börjar de första cabrioletversionerna levereras till kunder i USA. Men framförallt här hemma i Sverige är det kombin som beräknas bli storsäljaren.

Volvo kommer med nya bilar i nästan samma klass som Saab 9-3 redan under hösten. Fyrdörrars S40 och kombin V50 riktar sig mot samma köpare som Saab 9-3, men priserna ligger minst 30 000 kronor lägre.

Många som väntat på Saab 9-3 kombi kommer att välja en Volvo istället, något som knappast gagnar Saab på sikt.

Robert Collin