H30. Småbilen

– blir Volvos minsta modell någonsin

Foto: Illustration: AFTONBLADET
Konkurrenter till H50: Audi A3, BMW 1-serie, Alfa 147.
MOTOR

H för Hatchback, eller halvkombi som vi säger på svenska. H30 (internt kodnamn P14) blir Volvos minsta modell någonsin och den första halvkombin sen Dafderivatet 343 Remjohan.

Receptet är enkelt och nästan alla europeiska tillverkare i klassen har gjort det förut. VW Golf, Ford Focus, Renault Mégane, Opel Astra och många fler finns ju sen många år både som halvkombi och som klassisk sedan med riktig baklucka.

Det intressanta är ju att fyradörrarsversionerna av Golf, Astra och de andra knappt går att sälja i Sverige.

På andra marknader är det tvärt om, VW säljer till exempel inte Golf i USA utan sedanmodellen som kallas Bora. Japan och Sydeuropa är andra marknader som gärna väljer fyrdörrarsbilar. Att Volvo inte hoppat på halvkombitåget tidigare kan verka märkligt, men tidigare var alla halvkombibilar rätt billiga. Inte förrän Audi kom med sin A3 visade det sig att det faktiskt finns en marknad för lyxbetonade halvkombi.

H30 kan bli en rejäl flört med de yngre köprare som inte tittat åt en Volvo tidigare. Men räkna alltså inte med att H30 blir en billig bil. Den kommer att konkurrera med BMW:s kommande 1-serie och Audi A3 och priserna börjar kring 180 000 kronor.

Robert Collin