Den låsta bilen höll Åsa fången

– många nya bilar kan inte öppnas inifrån sedan de låsts

MOTOR

Många nya bilar går inte att öppna inifrån sedan de låsts.

Åsa Löfstedt i Skellefteå blev instängd i sin Volkswagen Passat och kunde inte ta sig ut.

- Det var hett och jag fick panik, säger hon.

Foto: PATRICK DEGERMAN
FICK PANIK Åsa Löfstedts kamrater ville skoja med henne och låste bilen när hon satt i den. Vad de inte visste var att stöldskyddssystemet gör att man inte kan låsa upp dörrarna, eller veva ner rutorna, inifrån. Först efter 45 minuter saknade kamraterna Åsa och släppte ut henne från den varma bilen. - Jag var rädd att jag skulle kvävas i hettan, säger hon.

Åsa hade varit borta tillsammans med några vänner. När de kom hem satt hon kvar en stund i bilen för att läsa igenom lite papper. Kamraterna ville skoja och låste in henne, trodde att de låste upp - och lämnade sedan henne och gick in.

Vad de inte visste, och inte Åsa heller, var att bilen var utrustad med så kallat deadlock-system som gör att låsknapparna försvinner ner i låset och dörrarna inte går att öppna. Även fönsterrutorna förblir låsta.

Kände paniken växa

Åsa Löfstedt hade inte mobilen på sig och kunde inte ringa efter hjälp.

Hon började i stället banka på rutorna med en isskrapa för att väcka uppmärksamhet. Intill pågick ett reparationsarbete och knackningarna dränktes av allt annat ljud.

Det började bli riktigt hett i bilen eftersom det var soligt och varmt ute.

- Jag blev sjöblöt och kände paniken växa för varje minut, säger Åsa. Jag var rädd att ingen skulle hitta mig och att jag skulle kvävas av hettan.

Kämpade 45 minuter

Till sist började vännerna sakna Åsa och gick ut för att titta varför hon inte kom. Då såg man henne vilt vinkande i bilen. Efter 45 minuters kämpande kunde Åsa äntligen komma ut ur fångenskapen, sedan de chockade kamraterna låst upp.

- Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om man inte saknat mig. Jag brukar ofta sätta mig och läsa ute på altanen och det var dit man trodde att jag gått "

Åsa tycker att det är fruktansvärt att man kan bli inlåst i en modern bil som skyddar mot krockar och påkörningar, men som förvandlas till rena dödsfällan om man blir instängd.

- Tänk om några barn kommer åt nycklarna och börjar leka i bilen. Plötsligt är de inlåsta och ingen vet kanske var de är.

"Måste trycka två gånger"

På Svenska Volkswagen bekräftar man att vissa av deras modeller är försedda med deadlock, och att man inte kan öppna dörrarna inifrån.

– Men det krävs att spärrsystemet aktiverats fullt ut. Det görs genom att man trycker två gånger på fjärrkontrollen eller att nyckeln vrids två gånger i låset, säger Ingemar Hellgren på informationsavdelningen.

– Låser man däremot bara en gång kan man öppna med dörrhandtaget.

"Framgår i instruktionsboken"

– Det framgår mycket tydligt i våra intruktionsböcker att man absolut inte ska låsa när det fortfarande finns personer kvar i bilarna, säger Ingemar Hellgren.

Även Saab har samma låssystem som Volkswagen med risk för inlåsning.

– Det är ett krav från försäkringsbolagen men ser vi att det blir ett problem får vi förstås tänka om, säger presschefen Christer Nilsson. Än så länge har vi inte hört talas om någon som blivit inlåst, och det ska

egentligen inte kunna hända...

Går dörrarna på din bil att öppna?

Deadlock spärrar alla dörrarna

Sven-Anders Eriksson