Pagrotsky: Två veckor räcker, Bilprovningen!

Ministern ryter till om väntetiderna

Foto: TOMMY MARDELL
RYTER TILL Köer, köer, köer - och långa väntetider till Bilprovningen. Nu ryter näringsminister Lef Pagrotsky till. Han tycker att två veckor är maximalt vad man ska behöva vänta på besiktning. Nu vill han träffa Bilprovningens ledning och höra hur de tänker förbättra servicen. Här väntar han utanför Bilprovningen i Nacka i går kväll.
MOTOR

Väntetiderna hos Bilprovningen är oacceptabla.

Det anser näringsminister Leif Pagrotsky som nu kallar till sig företagets vd Magnus Ehrenstråhle och styrelseordförande Olof Johansson för samtal.

- Kön ska inte behöva vara längre än två veckor, säger han.

Leif Pagrotsky har det politiska ansvaret för hur statens bolag sköter sig. Näringsministern reagerade starkt på Aftonbladets uppgifter i måndags om Bilprovningens onormalt långa väntetider.

I snitt tvingas bilägarna nu vänta 40-45 dagar, mot normalt 15-20 dagar. Det finns besiktningsstationer där situationen är något bättre, men på många platser har väntetiden varit ännu längre. Det finns exempel där ägare fått vänta upp till 70 dagar.

Bättre behandling

Näringsministern berättar att han har bekanta som råkat ut för Bilprovningens långa väntetider och klarat sig från körförbud med bara två dagars marginal.

- Väntetiderna är helt oacceptabla, säger Leif Pagrotsky.

- Bilprovningen har genomgått en påtaglig förbättring när det gäller service, öppettider och kundmottagande men när det gäller väntetiderna är det fortfarande dåligt.

Bra förutsättningar

Näringsministern vill att Bilprovningens ledning kommer till departementet och redogör för läget och vilka planer de har.

Bilisterna har rätt att ställa krav på bättre behandling, anser han.

- Väldigt få företag vet så säkert som Bilprovningen när kunderna kommer, och hur många de är. Man vet exakt hur många bilar det finns, och vilka slutsiffror de har. Därmed har man de bästa förutsättningar att planera.

- Jag tycker det är svårt att förstå att det ska vara så svårt, säger näringsminister Leif Pagrotsky.

Tidigare artiklar:

Staten huvudägare

Sven-Anders Eriksson