Biltjuvarnas favorit

1 av 2 | Foto: PETER KNOPP
DEMONSTRATION Man kan knappt se att låset är uppbrutit, så lätt är det för tjuven att ta sig in i Volkswagens bilar. Göran Kraft får varje dag ta emot 5-7 Volkswagenägare som råkat ut för inbrott.
MOTOR

Volkswagens bilar har sämst skydd mot bilinbrott.

Hälften av alla stölder ur nya bilar drabbar något av koncernens märken VW, Audi, Seat och Skoda.

Det visar en ny rapport från polisen.

Varje dag anmäler över 600 bilägare i Sverige att man fått bilen stulen eller att inbrott har skett.

Vissa bilar är lättare att bryta sig in i än andra och lockar till sig fler tjuvar.

Bland inbrott i bilar av årsmodell 1998 och senare ligger Volkswagengruppens modeller i topp.

Nästan varannan bil - 48 procent - som drabbas av inbrott tillhör något märke inom företaget. Allra populärast bland tjuvarna är Volkswagen med 10,6 procent av inbrotten, därefter Seat 8 procent, Audi 7,7 och Skoda 4,8 procent.

Polisens sammanställning gäller inbrott i bilar under perioden 1 oktober 2002 till 30 september 2003 i Stockholms län.

Alla har dåliga lås

Volkswagengruppens dåliga resultat beror inte i första hand på att låsen i bilarna är dåliga. Alla bilar har lika urusla lås, och nästan alla kan öppnas på bara några sekunder. Endast två tillverkare har lås som klarar Stöldskyddsföreningens normer. Det är Volvomodellerna S60, S/V70 och S80 samt Saab 9-5.

Problemet för Volkswagen är att när dörrlåset forceras upphör det farbriksmonterade standardlarmet att fungera och alla dörrar och fönster öppnas. Tjuven kan roffa åt sig sakerna inne i bilen i lugn och ro, utan att riskera att bli avslöjad av ett tjutande och blinkade larm.

Tjuven krossar rutan

- Det normala mönstret är att tjuven krossar rutan i stället för att gå på låset. 60-70 procent av bilinbrotten går via en krossad ruta, men när det gäller Volkswagenbilarna sker 75 procent av inbrotten via låsen, säger Frank Carlsson vid polisen i Stockholms län som ligger bakom den nya studien.

Ytterligare en orsak till att Volkswagengruppens bilar är tjuvarnas favoriter är att stereoenheten inte är integrerad i panelen som på de flesta andra nya bilar. Stereon är mycket lätt att plocka bort och passar i andra bilar.

För att komma till rätta med inbrotten har polisen i november startat en informationskampanj tillsammans med försäkringsbolagen och Bilprovningen.

Syftet är att nå ut till ägare av högriskbilar. Sätter man in ett godkänt larm i Volkswagenbilarna är gruppens bilar lika "bra" som andra bilar.

- Grundprincipen är att tömma bilen själv och installera ett stöldskydd så att tjuven inte kan köra i väg med bilen. Antingen mekaniskt, som rattkrycka, eller ett elektroniskt, så kallad immobilizer, säger Frank Carlsson.

Så kan du skydda din bil mot inbrott

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM