”En liten lyxbil för folk som har råd”

Robert Collin chattade om nya Volvo V50

MOTOR

Aftonbladets bilreporter Robert Collin chattade från bilsalongen i Bologna i Italien, där Volvos nya kombi, V50, hade världspremiär på torsdagen.

   Robert Collin säger: Hej, jag sitter i pressrummet i Volvos monter på bilsalongen i Bologna. Här nedanför bjuder Volvo ett par hundra journalister på lunch och det har gått drygt två timmar sedan Volvo visade nya V50. Tv-team från hela Europa är här och provsitter bilen stänger backluckor. Nu kör vi!

Cyril säger: Hej!

Vilka tror du blir V50s svåraste konkurrenter, i Sverige och Internationellt?

   Robert Collin säger: Ute i världen blir det BMW 3-serien och Audi A4. I Sverige blir nog stora Volvo-kombin värsta konkurrenten.

teemu säger: Har inte Volvo tappat formen? Sen S80 har det gått utför. Ser nya V50 ut som en Volvo eller som vilken dussinbil som helst?

   Robert Collin säger: V50 ser mer ut som en Volvo än någonsin. Ingen tar miste på att det här är en Volvo.

Nisse säger: Talas det om en XC50 också eller är det bara rykten?

   Robert Collin säger: Volvo bekräftar ingenting, men det är 100% säkert att det kommer en!

Lemmy säger: Vaddå V50? Finns det en tillhörande systermodell: S50?

   Robert Collin säger: Volvo har bestämt sig för att 4-dörrarsbilarna heter S40, S60 och S80, Kombimodellerna heter V50 och V70. S40 och V50 är i grunden samma bil.

jenny säger: hej som barnfamilj så var v40 för liten i bagagen, hur mycket störe är v50?

   Robert Collin säger: Inte så mycket men formen är mer funktionell och bilen lättare att lasta.

limmarn säger: Hur blir det med dieselalternativ för den riktigt snikne?

   Robert Collin säger: De kommer direkt i vår. En 1,6-liters och en 1;9-liters.

burt säger: Är du förvånad över att Volvo satsar på en ny folkbil. Verkade inte Volvo vara på väg att bara satsa på högprissegmentet?

   Robert Collin säger: V50 är ingen billig bil. Det är en liten lyxbil för folk som har råd, men ändå vill ha en kompakt bil.

Nisse säger: Är det enbart Volvo konstruktioner som lanseras när det gäller motorval (Skövde) eller är det Ford-spisar man får i nya 40/50-serien?

   Robert Collin säger: Volvo lägger ner tillverkningen av sina 4-cylindriga motorer i april när nuvarande S och V40 läggs ned. De nya bilarna får 5-cylindriga bensinmotorer från Skövde, 4-cylindriga från Ford och 4-cylindriga dieslar från franska PSA (Peugeot och Citroën)

Lemmy säger: Vad är coolast med nya V50?

   Robert Collin säger: Designen och köregenskaperna och att den är lika säker som de stora Volvo-bilarna.

Cyril säger: Hur länge till tror du att s80 överlever? Känns det inte som om att Volvo borde satsa på att bara bygga herrgårdsvagnar och SUV:ar?

   Robert Collin säger: Fel, fel, fel! Sverige är en jättekombimarknad. Övriga Europa köper också kombi, men i USA och Japan är det bara 4-dörrars som gäller.

McMagnus säger: En till barnfamiljsfråga: Hur är utrymmet i baksätet för bakåtvända barnstolar? Blir det nåt utrymme kvar i framsätet?

   Robert Collin säger: Det kan jag inte svara på men jag gissar att Volvo inte missat en så viktig detalj. I varje fall har utrymmet i baksätet vuxit betydligt sen förra S40 och V40.

Totto som är trött på sin V40 säger: Är den verkligen större på de flesta plan än V40? När kommer en vettig Turbo-modell liknande 2.0T?

   Robert Collin säger: Ja den är bredare och högre, men exakt lika lång som gamla V40. Det ger bättre utrymme. Personligen tycker jag att den 5-cylindriga 170-hästaren är mycket bättre än 2.0T, men vänta lite till så kommer det snart motorer på över 200 hästar också.

snaab säger: Finns det inte risk för att bagage åker under den öppna mittkonsolen och hamnar under pedaler? Jag har ofta en väska på höger sida!

   Robert Collin säger: Nej, det tror jag knappast.

pancho säger: Interiören i V70 är suverän. Hur är det i V50? Är det ett hastverk som gamla 850?

   Robert Collin säger: Ingen Volvo har varit lika prydlig invändigt som nya S40 och V50.

jenny säger: Har det kommit något pris på bilen?

   Robert Collin säger: 10.000 mer än för S40. 1,8 l 125hk kostar 208.900 kr. Priset verkar högre än för nuvarande V40 men mycket mer utrustning ingår, bl a antisladdsystem och CD-stereo.

Nisse säger: Har Volvo tagit sitt förnuft till fånga efter den katastrofala missen med XC90 att slopa strålkastartorkarna och återinfört dem på V50 eller sällar dom sig till övriga bilindustrins skamvrå på den punkten för gott?

   Robert Collin säger: Vi biljournalister och ni konsumenter får ta på oss skulden. Vi tackade varken Volvo eller SAAB för deras effektiva strålkastartorkare. Nu är de borta tills vi skriker tillräckligt högt.

Cyril säger: När tror du att nästa "riktiga" volvo, dvs med egen bottenplatta, kommer?

   Robert Collin säger: Det blir nog inga fler, när de stora Volvobilana ersätts om några år blir det också på en bottenplatta som delas med andra bilar inom Ford-koncernen.

R-power säger: R modellerna går ju hem i USA, så en V50R är väl självklart, eller?

   Robert Collin säger: Jo, den dröjer nog bara ett par år. Med motor och närmare 300hk, fyrhjulsdrift och aktivt chassi.

Nisse säger: Är automatlådealternativet en traditionell låda eller av samma typ som de andra premiumtillverkarna erbjuder idag men valbar "manuell" möjlighet?

   Robert Collin säger: Det där valet är väl bara en gimmick som alla har numera, fördelen har jag aldrig begripit.

pancho säger: Är där något nytt eller intressant som vi inte sätt tidigare ?

   Robert Collin säger: Inget speciellt. Volvo får ett nyckelfritt system, men det är knappast revolutionerande. Jo, en grej, Volvo har ett system IDIS som sorterar bort ovidkommande information om du är i en jobbig körsituation. Om den inbyggda telefonen ringer när du kör om dröjer det innan signalen ringer!

Hans säger: Förra veckan krockade jag med min bil (00-årsmodell. v70) men airbagen utlöstes inte, är det ett vanligt problem?

   Robert Collin säger: Slog du huvudet i ratten? Jaså inte! Vad skulle du då med krockkudden till?

Cyril säger: Vilken blir nästa stora nyhet från Volvo? En småbil?

   Robert Collin säger: Stor och stor, först kommer en cab (C40), sen Jeep-modellen av V50 (XC50), sen en S40 utan baklucka, alltså en 5-dörrars som blir betydligt kortare. I planerna finns också en småbil där tekniken delas med nästa Ford Fiesta. Sen ska alla de stora bilarna bytas ut.

Hans säger: Hej, Finns det kopphållare i den nya volvon

   Robert Collin säger: Ja, till och med två i baksätet!

   Robert Collin säger: Hej och tack, nu ska jag leta fler nyheter på mässan.

Tidigare artiklar