Tusen och en hästkraft

Vill du köra i 400 km/tim?

Foto: vw
Bugatti Veyron
MOTOR

Den här drömmen skulle egentligen ha börjat säljas i år. Men vi får ge oss till tåls ytterligare en tid, oklart bara hur länge. För Volkswagenchefen (det är VW som äger Bugatti) påstås inte vara nöjd med väghållningen.

Lätt att förstå om man betänker vilka prestanda Bugatti Veyron har.

Fyrhjulsdriften slungar iväg bilen till 100 km/tim på 3,2 sekunder. Och toppfarten är sanslös, drygt 400 km/tim - sådär femtio km/tim mer än vad dagens F1-bilar klarar i sina bästa stunder.

Orsaken finns strax bakom de två stolarna. Här vilar en fantastisk motor; en sextoncylindrig lättmetallpjäs på, håll i er nu, 1 001 hästkrafter.

Bugattis ingenjörer har gift samman två V8-motorer och denna blott 71 cm långa och 90 cm breda motor är kopplad till en av Audis växellådor med dubbelkoppling.

Föraren kan överblicka en kupé som känns sparsmakad, men mycket vacker. Den treekrade ratten bär Ettore Bugattis signatur, bokstäverna EB med bokstaven "E" felvänd, i rattcentrum. Och strax bredvid finns den korta, läderklädda växelspaken. Att få krama den och samtidigt trycka ner gaspedalen är än så länge bara en dröm.

Nästa år kan det bli verklighet för ett fåtal personer som tycker att skönhet och ingenjörskonst på den här nivån är värd 6,5 miljoner kronor.

Bugatti Veyron

Thomas Berggren ([email protected]), redaktör på biltidningen Auto motor & sport

ARTIKELN HANDLAR OM