Emma: Jag drömmer om en stor och kaxig jeep

MOTOR

Nu när finalen i Super-Robinson är avgjord har segraren Emma Andersson två saker högst upp på sin "att-göra-lista".

Den ena är att gå till tandläkaren.

Den andra, att ta körkort.

Foto: MAJA SUSLIN
Emma Andersson försöker ta körkort.

- Det har inte blivit av tidigare. Men nu ska det ske, säger Emma.

Varför har du inte skaffat körkort tidigare?

- Tidsbrist är kanske den största orsaken på senare år. När jag gick i gymnasiet och pendlade till Helsingborg från Ängelholm tänkte jag skaffa körkort som alla andra. Men med långa dagar med bussresor till och från orkade jag inte gå till körskola på kvällen.

- Och sedan var det en kostnadsfråga också. Det är dyrt att ta körkort.

Har du försökt flera gånger?

- Ja, första gången när jag gick på gymnasiet övningskörde jag med min syster. Men jag blev jätterädd för alla andra bilar fast vi körde på en stor parkering. Men sedan försökte jag igen några år senare när jag var 21 år gammal och då gick det mycket bättre.

Hur är din relation till bilar?

- Jag gillar bilar. Jag har åkt mycket och på senare år har jag dessutom jobbat med lanseringar av bilmodeller, både i Sverige och ute i Europa. Och jag tycker att det är mysigt att åka bil, särskilt när det regnar och så lyssna på bra musik samtidigt.

- Fast eftersom jag inte kört har bilåkning blivit ett tillfälle att koppla av. Jag sover gärna i bilen och det kan jag ju inte fortsätta med när jag ska köra själv.

Vilket bilminne är ditt starkaste i dag?

- Det var nog förra sommaren när Mille och jag var på Öland på semester och lite jobb.

- Vi bestämde oss för att åka hem till Stockholm i Milles gamla Volkswagen Jetta och packade in oss och våra grejor.

- Men vi hade knappt kommit upp på motorvägen innan vi fick punktering. Vi vinkade in nästa bil som kom. Den var full med ungdomar. De hjälpte oss. De hade sett Robinson och tyckte det var kul att kunna hjälpa till.

När du nu tar körkort, vilken sorts bil vill du ha?

- Jag drömmer nog mera om en stor och kaxig jeep snarare än en Ferrari. En sådan där bil som märks och som inte är hur vanlig som helst. Även om de kostar lite mer att köra.

Så nu när finalen är över är det körkort som gäller?

- Ja, ansökningspapperen ligger överst i lådan. Mitt gamla körkortstillstånd har gått ut. Så nu till sommaren får ni se upp, för då kommer jag farande på vägarna.

Peter PetterssonAnders tittar hellre på kor än på vägen