Vägrenskörning: Mitt val?

MOTOR

Läser Nils Fläckes insändare om att lagen säger att den som blir upphunnen av annan trafikant och får omkörningssignal ska underlätta omkörningen. Detta kan väl ändå inte vara sant? Det är väl ändå jag som avgör om jag vill åka på vägrenen eller inte.

Nils Fläcke har rätt. Lagen säger att du ska underlätta omkörningen. Inte kasta dig ut i vägrenen, men väl hålla till höger och kanske t o m sakta ner lite. Är luckan till bilen framför för trång ska du öka avståndet så att den omkörande kan komma in.

Hej igen! Har nu varit i kontakt med trafikpolisen och fått veta att det INTE finns någon lag som säger att jag är skyldig att "underlätta" en omkörning som du påstår. Så länge jag håller rekommenderad hastighet är det jag som avgör om jag vill "underlätta" med sänkt hastighet eller hålla till höger.

Jag tycker inte ni ska vilseleda era läsare och påstå annat. Kör själv med husvagn och får jämt bannor från andra trots att jag inte bryter någon lag.

Polisen du frågade har fel.

Hej igen! Har nu varit i kontakt med Vägverket och har förklarat i minsta detalj hur lagen är skriven. Så jag får be om ursäkt, du har rätt. Jag hade missförstått det här med vägrenen. Men det är konstigt att trafikpolisen i Västmanland inte kan lagen.