Lill-Babs tar ton i sin Mercedes

BILSNACK med Barbro Svensson som firar 50 år som artist med en ny krogshow - och som älskar sina Mercedes

Foto: Foto: JAN DANIELSSON
MOTOR

Med över 50 år som artist bakom sig är Lill-Babs inte bara en av våra mesta kändisar. Hon har också genomkorsat Sverige på alla ledder mer än de flesta.

Oftast i bil och gärna bakom ratten.

Frågan är om det finns så många andra artister i dag som kört och åkt mer i Sverige än du?

- Så många kan det inte vara. Jag har åkt upp och ner några gånger om man säger så. Men det är lätt att köra i Sverige. Det är så vackert.

Du var bara sexton när du slog igenom 1954. Då fick du inte köra bil, men väl åka. När började du köra själv?

- Jag tog körkort pang bom när jag fyllde 18. Jag hade övningskört med Simon Brehm så jag hade lärt mig rätt mycket. Sedan körde jag rätt mycket när vi var på turné. Mest gillade jag att köra den stora Mercabussen. Det var en fantastisk känsla att sätta sig vid ratten och liksom sitta ovanför resten av trafiken.

Åtskilliga tusen mil och många bilar. Är det några som sticker ut särskilt när du blickar tillbaka?

- Den första bilen är ju alltid speciell. Det var en VW Bubbla, en svart. Sedan körde jag Peugeot och Ford bland annat. Och så fick jag en speciell bil. Det var en DKW Sport som jag fick av Simon Brehm och skivbolaget för att mina skivor hade sålt så bra. Och den jag kanske minns bäst är en Mercedes 190 SL cab med rött skinn. Den var fantastiskt läcker.

Och hur är det nu?

- Jag har kört Mercedes i många år. Numera leasar jag. Men när jag ägde själv så köpte jag alltid begagnade. Jag brukade åka ned till farbror Gustaf som jobbade i verkstaden på Philipsons i Stockholm. Han hjälpte mig att plocka fram en fin begagnad bil.

Kör du för att du måste, eller tycker du det är kul?

- Jag tycker om att köra bil, det är avkopplande. Dessutom använder jag bilen för att repetera. Jag sitter och sjunger låtar tills jag lärt mig texten. En gång var jag så uppe i en låt att jag glömde att köra när det blev grönt. En polisbil bredvid fick tuta på mig.

Lill-Babs biltips till:

Peter Pettersson (bil@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM