Bilen bromsar själv

Ny Volvo "ser" faror och kan undvika att krocka

MOTOR

Göteborg. Framtidens Volvo bromsar själv när det behövs.

En radar har koll på vad som händer 100 meter framför bilen.

Foto: ROGER LUNDSTEN
oj - vad hände? Aftonbladets Robert Collin glömmer bort att hålla ögonen på vägen och ser inte hindret. Men det gör bilen - och bromsar. Systemet är under utveckling och den bil som Aftonbladet fick provköra bromsar inte med full effekt. Därför undveks inte kollisionen helt, men skedde i så låg hastighet att föraren inte skulle ha skadats svårt.

Varannan trafikolycka beror på att föraren inte upptäcker faran. Ett nytt system från Volvo varnar föraren - och bromsar om föraren inte gör jobbet själv.

Larmar - och bromsar

Säkerhetssystemet läser av trafiksituationen framför bilen. En kamera ser 60 meter och en radar över 100.

Bilderna bearbetas i en dator.

Om bilen närmar sig ett hinder börjar systemet med att varna med ljus- och ljudsignaler ungefär två sekunder före krocken. Vid torr vägbana är det tillräckligt med tid för föraren att vakna till och bromsa eller styra undan.

När larmet går föraktiveras dessutom bromsarna.

Om föraren inte reagerar på larmsignalerna bromsar bilen automatiskt när det återstår en knapp sekund till smällen.

Måste kunna köra om

Att systemet inte börjar bromsa tidigare har flera anledningar. Dels ska bilen inte bromsa i onödan när trafiken är ryckig, dels ska en aktiv förare kunna köra tätt intill bilen han vill köra om utan att automatiken bromsar ner hastigheten.

- Som systemet är justerat i dag undviker vi inte krocken, men farten sänks så mycket att skadorna blir betydligt lägre, säger Jonas Ekmark som leder arbetet hos Volvo.

Volvo planerar att introducera systemet på den nya modellserie som ersätter dagens S60, V70 och S80 om tre år.

Robert Collin

ARTIKELN HANDLAR OM