- Jag blev kuggad redan före uppkörningen

BILSNACK med Anders S Nilsson, ny programledare för "Parlamentet" - och som bara kör lånade bilar

Foto: Per Björn
MOTOR

Köra bil är helt OK, men inte att äga en själv.

- Även om jag har ett väldigt löst förhållande till bilar är jag en ganska bra förare faktiskt, säger Anders S Nilsson, programledare för populära humorprogrammet "Parlamentet".

Men det där med att inte äga bil, vad menar du med det?

- Det är faktiskt så att jag bara ägt en enda bil i mitt liv. Det var när jag var på resa i Australien som jag köpte den. Men vi hade inte råd att köpa bensin till den så istället fick vi använda den för att sova i.

Trots det så kör du ganska mycket bil, hur går det ihop?

- Det hänger samman med mitt jobb. Jag har jobbat med tv sedan början av 90-talet och då har det alltid funnits bilar som hört till de olika produktioner jag jobbat med. Dem har jag kunnat använda mig av och det måste jag säga är väldigt praktiskt. Så är det även nu när vi gör "Parlamentet". Jag är faktiskt tveksam till att jag kommer att äga en egen bil överhuvudtaget.

Du säger att ditt förhållande till bilar är lite löst?

- Ja, jag kan i stort sett ingenting om bilar. Jag kan köra och vet hur man tankar. Så mycket mer är det inte.

När började du köra?

- Det började egentligen när jag var en 16-17 år gammal. Jag hade lånat en gammal bil - en Volvo var det, det är ju en riktig skitbil. Sedan var jag ute och körde med den där och trodde jag hade stannat den framför mina föräldrars hus. Men det hade jag inte. Istället brakade jag rätt in i rabatten med full gas.

Det avskräckte dig inte från att skaffa körkort sedan?

- Nej, jag skaffade körkort när jag var 18 eller möjligen 19. Fast inte på första försöket, då gick det fel. Jag övningskörde på vägen dit och hade parkerat så att körkortsinspektören inte kom in i bilen. Så jag körde utan att ens ha fått köra kan man säga. Fast andra gången gick det vägen.

Har du någon speciell talang som förare?

- Ja, jag är faktiskt väldigt bra på att fickparkera och det är ju rätt praktiskt när man kör mycket i stan. Nu kör jag mest en liten Toyota och det är en fördel i stadstrafiken och jag får faktiskt plats, fast jag är nästan två meter lång.

Namn: Anders S Nilsson. Ålder: 37 år. Yrke: Programledare. Familj: Singel. Bor: Lägenhet i Stockholm. Meritlista: Programledare i ZTV och P3. Reporter i "Spårlöst försvunnen" och "Saknad". Producent för "I kväll Aschberg", "Time out", "Parlamentet" samt en liten roll i "Talismanen". Aktuell: Efterträder Henrik Schyffert som programledare för "Parlamentet". Kör: Gärna, men inte egen bil utan de som finns till det tv-program han jobbar med. Mest i stadstrafik, cirka 1 500 mil om året.

Peter Pettersson