Efter olyckan vågade hon inte ta körkort - på 12 år

BILSNACK med Ingela ”Pling” Forsman

Foto: Börje Thuresson
Pling med sin Mercedes.
MOTOR

Det dröjde innan Ingela "Pling" Forsman satte sig bakom ratten på en bil.

Men när det väl blev av var drömmen att ha en Mercedes.

- Det tog tid innan jag fick råd, men nu har jag en. Och faktiskt en till, en Morgan som jag fick i födelsedagspresent.

Hur kom det sig att det dröjde innan du tog körkort?

- Jag var med om en rätt ruskig trafikolycka när jag skulle fylla 18. Jag krossade vindrutan i bilen med ansiktet. Efter det var jag rädd att sitta fram i många år och drömde mardrömmar. Så det dröjde tills jag var 30 innan jag tog körkort.

Och då gick det bra?

- Ja, faktiskt. När jag väl kände att jag hade kontroll över bilen så var det inga problem. Men jag kan fortfarande känna obehag när jag åker med andra.

Det där med Mercedes, vad kommer det ifrån?

- När jag var så där tio år hade jag en kompis vars mamma körde omkring i en riktigt fin Merca. Stor grill, gick tyst och såg häftig ut. Jag tyckte den var den finaste i världen. Men det dröjde innan jag fick råd med en. Den första var en sedan, nu har jag en kombi. Min son är hockeymålvakt och då är det mer eller mindre ett måste med kombi.

Du har haft andra bilar också?

- Ja, jag körde Honda CRX, hade två faktiskt. Men de var lite svåra att backa med. Man såg så dåligt bakåt.

Du fick en Morgan i födelsedagspresent. Det var inte dåligt.

- Nej. Jag fick den av min man då jag fyllde jämnt. Jag provkörde den en del efter att jag fick den. Man sitter så lågt och åker nästan på marken känns det som. En häftig känsla.

- Men nu är bilen nedplockad i bitar och genomgår renovering. Jag hoppas att den blir klar till nästa år. Men det är mycket jobb, nästan allt byts ju ut.

Det där med Morgan, var det din idé eller bådas?

- Man kan nog säga att det var bådas. Både jag och min man har länge varit sugna på en Morgan. Den är lite svår att köra bara. Man måste dubbeltrampa när man växlar så innan jag tar in den till stan måste jag öva. Men jag har redan fartglasögon så det är bara en skinnluva som saknas.

Bildrömmen, vilken är den?

- Det är att ta min Morgan till kusten vid Cornwall som den kommer ifrån och åka på bilturer där och ta in på små värdshus. Det vore häftigt.

Pling väljer bil åt:

Peter Pettersson