Störst är inte bäst

Ingen stor bilmodell klarar besiktningen

1 av 3
Mercedes C-klass.
MOTOR

Stora bilar är sämre än små.

Ingen modell i storbilsklassen klarar sig helt utan underkända bilar i besiktningen.

Och Sveriges vanligaste bil, Volvo V70, hamnar i botten.

Stora och dyra bilar är inte självklart lika med bra bilar.

Det avslöjar Bilprovningens stora redovisning "Bilar - starka sidor & svaga punkter" där besiktningsresultatet för 140 bilmodeller av årsmodell 2000 och äldre sammanställts.

Stora problem

Medan de flesta små och mellanstora bilar klarar sig mycket bra är resultatet överraskande dåligt för bilarna i storbilsklassen. Inte en enda av dem klarade sig utan underkända bilar i besiktningen.

Sveriges populäraste bil Volvo V70 GLT har stora problem hos Bilprovningen och ligger på elfte plats - bakifrån. Då går det betydligt bättre för Saab som har fem av sina modeller med bland de tio bästa.

Bästa bilarna av årsmodell 2000 finns i mellanklassen. Fem modeller klarar sig helt undan underkännande.

Dyrt att reparera

Men BMW råkar ut för ett rejält bakslag. Den tyske prestigetillverkarens 3-serie ligger på de två sista platserna. Var femte bil underkändes på grund av brister i spindellederna. Ett fel som är allvarligt ur säkerhetssynpunkt och dyrt att reparera. Samma sak gäller felaktiga styrleder - ett mycket vanligt fel på Volvos bilar.

Volvo erkänner att man har stora bekymmer med styrleder och spindelleder på 70- och 80-serierna.

- Resultatet är naturligtvis inte bra och vi har också bytt kulleder på många bilar. Det är tätningen som inte är tillräcklig, säger Bo Larsen på Volvo.

Sven-Anders Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM