"Jag håller mina bilar rena och snygga"

Golfexperten Göran Zachrisson fick en Jaguar i stället för pension

Foto: STEFAN MATTSSON
Göran Zachrisson i sittbrunnen på sin isblå veteran-Austin.
MOTOR

Bilen är en frihetssymbol för den legendariske golfkommentatorn Göran Zachrisson.

Men samtidigt oroar bilen honom.

- Det skrämmer mig att vi byggt ett samhälle som är så beroende av bilen.

Vad menar du då?

- Vårt samhälle behöver bilen och det gör oss sårbara på ett sätt som jag inte tror att alla förstår. Jag blev en gång ombedd att göra en film för Volvo och då föreslog jag att man skulle spegla det billösa samhället och visa i skolorna. Men det tände ingen på.

På vilket sätt är bilen en frihetssymbol då?

- Jag tror att den är det för de flesta i min generation. Jag menar cykeln var en stor sak för att skapa frihet, men bilen var ännu större när den kom. Den skapade nya möjligheter att åka vart man ville när man ville som inte fanns tidigare. Jag är inte säker på att de som är yngre ser det på samma sätt.

Så du var rätt snabb att skaffa bil?

- Ja, jag tog inte körkort med en gång, men rätt så snabbt. Sedan berodde det nog på att jag gifte mig rätt tidigt och skaffade barn och då behövde vi en bil. Vi hade ju inte råd med några märkvärdigare bilar. Men jag hade ett par Amazoner som jag ändå var rätt nöjd med.

Vad var det häftigaste du körde?

- Det var nog min pappas bil. När jag fyllde arton, samma år som han fyllde femtio, köpte han en MG åt sig själv för att han tyckte att han förtjänade den. Det gjorde han nog också. Vi kallade den för Drömbrummaren och vi fick åka med den ibland. Men vi var fem barn så det var fler som ville åka.

Hur har du det själv med bilar i dag?

- Jag kör mest i jobbet. Jag är ingen bilfreak så, utan kör mest för att jag behöver. Jag har en Jaguar S-type som jag trivs väldigt bra med. Jag fick en sådan när jag valde att fortsätta jobba i stället för att gå i pension. Den har stil och jag håller den i fint skick. Jag är alltid noga med mina bilar och håller dem rena och snygga. Och så har jag en andrabil också.

En andrabil, jasså, vad är det då?

- Det är en Austin Healey 100 av 1956 års modell. Den fick jag tag i för en 13-14 år sedan och den är verkligen fin. Jag är den nionde ägaren till den bilen som snart är femtio år gammal. Den är en verklig upplevelse att köra med. Man sitter nästan på asfalten när man åker.

Göran Zachrisson

Göran väljer bil åt golfspelare

Peter Pettersson