Urbant kattdjur

- Peugeots konceptbil visar vägen mot framtiden

MOTOR

Att drömma i verkligheten är få förunnat - men bildesigners måste få söka nya former, nya tekniker och pröva nya tankebanor.

Och då kan resultatet bli en bil i botten och en motorcykel upptill - som i konceptbilen Quark från Peugeot byggd av aluminium och kolfiber. Den visas på bilsalongen i Paris nästa vecka.

Den minimala karossen framtill bär tydliga släktskap med koncernens bilar men styrningen sker inte med ratt och strax bakom styret slutar också karossen. Föraren och passageraren sitter som på en motorcykel och bakdelen av Quark påminner också mer om en motorcykel än en bil.

Quark har en tuff profil, klart framtidsinspirerad. Precis som tekniken. Quark har en bränslecell som producerar elkraft som driver fordonets fyra elmotorer, en i vardera hjulet.

Som alla elmotorer ger även dessa maximalt vridmoment från början. Och de driver alla de fyra sjuttontumshjulen. Fyra rejäla, ventilerade bromsskivor svarar för säkra inbromsningar.

Quark startas utan nyckel, instrumentpanelen ger information om dragkraft, bränslecellen, hastigheten samt visar alla data om satellitnavigeringen.

Är detta framtidens bil i den urbana djungeln?

Vi kan hoppas.

För vem vill inte ha den här att leka med?

Thomas Berggren ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM